Érik a gyümölcs, Putyin már majdnem olyan közkedvelt Magyarországon, mint Orbán

2018. november 9., 13:52

Szerző:

Vlagyimir Putyin lassan népszerűbb Magyarországon, mint a magyar miniszterelnök – többek között ez derült ki a Tárki által kiadott Társadalmi Riport legfrissebb, pár napja kiadott 2018-as kötetéből. Az ATV által idézett Globsec kutatás szerint

az orosz elnökkel a magyar lakosság 44 százaléka szimpatizált 2017-ben, míg Orbán Viktorral magyar válaszadók 45 százaléka.

A Krekó Péter által írt Oroszország a magyar közvéleményben című tanulmány nemcsak ezt a kérdést vizsgálta meg, hanem azt is, hogy Oroszország megítélése milyen a magyarok körében, és hogy mindezt hogyan változott az évek folyamán. 

A tanulmányból egyebek mellet kiderül: 1992-ben az Egyesült Államok iránti rokonszenvindex a 100 fokú skálán 73, miközben Oroszország iránt mindössze 36 pont volt. 2018-ra ez teljesen megváltozott, az előny szinte elolvadt: Oroszország megítélése 48 pontra javult, az Egyesült Államoké pedig 54-re csökkent. Bár Magyarország földrajzi elhelyezkedése és történelme alapján feltételezhető lenne az Oroszországgal szembeni taszítóerő, ezt a kutatások egyáltalán nem tükrözik vissza – írták.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.