Érik a gyümölcs, Putyin már majdnem olyan közkedvelt Magyarországon, mint Orbán

2018. november 9. 13:52 - szerző: 168 Óra

Vlagyimir Putyin lassan népszerűbb Magyarországon, mint a magyar miniszterelnök – többek között ez derült ki a Tárki által kiadott Társadalmi Riport legfrissebb, pár napja kiadott 2018-as kötetéből. Az ATV által idézett Globsec kutatás szerint

az orosz elnökkel a magyar lakosság 44 százaléka szimpatizált 2017-ben, míg Orbán Viktorral magyar válaszadók 45 százaléka.

A Krekó Péter által írt Oroszország a magyar közvéleményben című tanulmány nemcsak ezt a kérdést vizsgálta meg, hanem azt is, hogy Oroszország megítélése milyen a magyarok körében, és hogy mindezt hogyan változott az évek folyamán. 

A tanulmányból egyebek mellet kiderül: 1992-ben az Egyesült Államok iránti rokonszenvindex a 100 fokú skálán 73, miközben Oroszország iránt mindössze 36 pont volt. 2018-ra ez teljesen megváltozott, az előny szinte elolvadt: Oroszország megítélése 48 pontra javult, az Egyesült Államoké pedig 54-re csökkent. Bár Magyarország földrajzi elhelyezkedése és történelme alapján feltételezhető lenne az Oroszországgal szembeni taszítóerő, ezt a kutatások egyáltalán nem tükrözik vissza – írták.