Minden, amit eddig lehet tudni az érettségiről - másfél méteres távolság, folyamatos takarítás, sűrűbb tömegközlekedés

2020. május 4., 09:35

Szerző:

Elstartolt az idei érettségi.

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezd Védőmaszkot viselő tanárok készítik elő a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt

A koronavírus miatt extra biztonsági intézkedések mellett vizsgázhatnak a diákok. Egy teremben csak 10-en lehetnek, egymástól minimum másfél méteres távolságtól. csak írásbeli része lesz a vizsgának, az viszont négyórás lesz.

Így a diákok délután egyig írhatják, mivel a vizsga a szokásoktól eltérően nem 8-kor, hanem 9-kor indult. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak.

A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll.

Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A témákat egyelőre nem tudni. 

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdVédőmaszkot viselő diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.

Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A BKK is besűrített: a lehető legtöbb járművet elindítják.

Az oktatásért felelős államtitkár reggel az állami rádióban azt mondta,  a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony.

"Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz"

- hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdKiosztják a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.

A két kormányközeli kutatóintézet is megkutatta, mekkora a támogatottsága az érettségi májusi támogatottságának. A Századvég, mind a Nézőpont Intézet cseppet sem meglepő módon ugyanazt hozták ki, a magyarok jelentős hányada támogatja az érettségi jelenlegi időpontját. 

Az érettségi megtartása rengeteg vitát váltott ki, erről itt írtunk korábban:

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.