Enyhébb felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot kap a Dózsa György úti gázoló

2018. október 16., 13:30

Szerző:

Enyhébb bűnügyi felügyelet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti gázoló ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint az M. R. ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőügyben ha a végzés véglegessé válik,

az óvadékot három hónapon belül lehet befizetni és ezt követően a gyanúsított Budapest és Pest megye közigazgatási területét csak külön engedéllyel hagyhatja el, lakó-, illetve tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg.

A bűnügyi felügyelet szabályainak betartását továbbra is a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

  • A bíróság végzése szerint M.R. továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezt követően még bántalmazott is.
  • Majd 2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött egy szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A baleset következtében két ember vesztette életét, többen pedig súlyosan megsérültek. Az is megállapítható, hogy a halálos baleset okozását megelőzően M. R. kábítószert fogyasztott - írta a törvényszék, megjegyezve: "bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással".

A gyanúsított védője - a hosszú ideje tartó kényszerintézkedésre, a gyanúsított személyi körülményeire, a megélhetését biztosító vállalkozás működtetésére, valamint az elhúzódó nyomozásra hivatkozva - 5 millió forint óvadék ellenében kérte a gyanúsított bűnügyi felügyeletének megszüntetését, illetve enyhébb magatartási szabályok alkalmazását. A védő jelezte továbbá azt is, hogy a gyanúsított az óvadékot baráti kölcsönökből fedezné és ez teljes mértékben biztosítaná, hogy betartja a szabályokat - áll a közleményben.

A bíróság megállapította, hogy a kényszerintézkedés elrendelése, illetve meghosszabbítása óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekményben a megalapozott gyanú nem gyengült, azt a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvek és fényképfelvételek, rendőri jelentések, orvosi iratok és látleletek, igazságügyi toxikológiai, orvosszakértői és műszaki szakértői vélemények, tanúvallomások, kamerafelvételek és az azok tartalmáról készült rendőri jelentések változatlanul alátámasztják.

A végzés szerint a gyanúsított a korábbi bűncselekmény miatti gyanúsítotti kihallgatását követően a gyanú szerinti újabb bűncselekményt követett el és fennáll a bűnismétlés veszélye is, amely továbbra is olyan mértékű, hogy a kényszerintézkedés céljának elérésére enyhébb magatartási szabály előírása önmagában nem elegendő.

A végzés ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a gyanúsított csaknem 14 hónapja van viszonylagosan szigorú kényszerintézkedés hatálya alatt, és az utóbbi hónapokban nem szegte meg a szabályokat. Mindemellett a nyomozás elhúzódik az elvégzendő számtalan és kiterjedt nyomozati feladat miatt.

A végzés nem végleges - olvasható a közleményben.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.