Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Ennél zavarosabb és gyanúsabb hátterű gyógyszállók még nem nagyon épültek

2017. augusztus 23. 08:49 - szerző: Rajnai Attila

A nyolcszázmillió forintos uniós támogatás felhasználásával épülő villánykövesdi és a 871 mil­lióval segített esztergomi gyógyszálló-beruházásból egyaránt 20-30 százalék hiány­­zik a befejezéshez. A két hotelnek már rég üzemelnie kellene, de a Nemzetgazdasági Minisztérium kegyes a beruházóval, még azt is titkolták előttünk, hogy időközben szabálytalansági eljárást indítottak az ügyben. A projektben érintettek hallgatnak, kérdéseinkre nem válaszolnak. Vajon miért, és kié lesz majd a végén – feltehetőleg töredékáron – a két szálloda?

A 2014. október 12-i helyhatósági választás előtt három nappal egy romos környéken, a pécsi Ipar utcában tették le egy 92 szobás, mintegy 1,6 milliárd forintból megvalósuló, egészségturizmusra alapozó, úgynevezett medihotel alapkövét. Az ünnepségen megjelent a befektető Könyvelőház Kft. ügyvezetője, Waller Kornél, valamint Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere. A lu­­xusszállodát, amely egymilliárd forint európai uniós támogatást kapott a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül, eredetileg 2015 nyarán tervezték átadni, de az alapkőletétel után hónapokig egyetlen kapavágás sem történt. Aztán 2015. május 11-én Waller Kornél újra letette a négycsillagos egészségturisztikai hotel alapkövét, igaz, már nem Pécsett, hanem Siófokon, a Vitorlás utca 14. szám alatt, ahol akkor – lerobbant állapotban – a Hotel Yacht Klub állt. Az egymilliárdos uniós támogatást – amely a beruházás 70 százalékát fede­zi – a siófoki projektbe is sikerült átvinni, de a szobák száma 92-ről 70-re apadt. A beruházás ettől kezdve a siófoki hotel felújítását, korszerűsítését és kibővítését jelentette, az átadást augusztusra tervezték.

A projektzáró eseményre 2015. no­­vem­­­ber 30-án került sor. Ekkorra a szállodát átkeresztelték Hotel Yacht Well­­ness and Businessre, és a pályázati kedvezményezett Könyvelőház Kft. is nevet változtatott SH-Fejlesztő Kft.-re. A sikeres befejezést valószínűleg az tette lehetővé, hogy az SH-Fejlesztő Kft.-be bekerült a Wallis Asset Management Zrt., amelynek részvényeit a Wallis Portfolió Kft. birtokolja – ez a cég az egyik leggazdagabb magyar, Veres Tibor tulajdonában van.

A szerző felvétele

Nem volt ilyen szerencséje másik két, hasonló konstrukciójú és tárgyú beruházásnak. A négycsillagos besorolású Dél-Dunántúl Medihotelt Villánykövesd külterületére tervezték, a célcsoportot elsősorban szerb, horvát, osztrák és német turisták jelentenék, magas színvonalú egészségfejlesztő-egészségstabilizáló célú kezeléseket kínálnának nekik. A mintegy 1,2 milliárd összköltségű, 24 szobás szálloda megépítését 800 millió forinttal támogatta az Európai Unió. Ugyanebben az időben kezdődött az esztergomi Egom Medhotel építése egy elhanyagolt városi területen, és a szlovák határ közelsége miatt szintén elsősorban a külföldi egészségturizmusra alapozták a gazdasági tervet. Ez a beruházás 871 millió forint uniós pályázati támogatásban részesült. Mindkét szállodát 2015-ben akarták megnyitni, de a projektek időközben elakadtak.

Az okokat keresve elsőként a Baranya megyei turizmusfejlesztés első emberéhez, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőhöz fordultunk, de válaszra sem méltatott bennünket. Akárcsak az azóta megszűnt Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. A feltűnő hallgatás miatt tüzetesebben megvizsgáltuk a két beruházás projektcégének vállalkozói hátterét. Mint kiderítettük, a cégek pénzügyi helyzete meglehetősen zűrös, instabil, de ez valahogy elkerülte a pályázati támogatásról döntők figyelmét.

Mindkét gyógyszálló építtetője a mo­­gyo­­­rósbányai székhelyű Geone Építőipari Kft., amelynek tulajdonosa Kovács László, aki a biztonság kedvéért mindkét szállodaprojektre létrehozott egy-egy céget. A villánykövesdi létesítményre a 2012-ben alapított Dél-Dunántúl Medihotel Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a szőlőtermesztés, és amely ellen 2014 óta minden évben végrehajtást rendelt el a NAV – ezek közül az egyik jelenleg is hatályos. A másik társaság a szintén 2012-ben alapított Egom Medhotel Kft., amelynek fő tevékenysége az általános járóbeteg-ellátás, és amely cég ellen szintén több végrehajtás is folyamatban van az Opten céginformációs rendszer adatai szerint.

Az Egom Medhotel Kft. a beruházás megkezdése után bevásárolta magát a tavaly óta felszámolás alatt álló, izgalmas előtörténetű New Deal Invest Kft.-be. Ez utóbbi céget 2010-ig a kecskeméti Oláh Gyula képviselte, akit a NAV bűnügyi igazgatósága mozdított ki az ügyvezetői székből, miután bűnszervezetben elkövetett adócsalás gyanújával eljárás indult ellene. Ingatlanjaiban többek között egy Ferrarit, egy Bentley-t, egy sport Mercedest, valamint egy tengeri jachtot foglaltak le a fináncok. A bűnügyi filmeket idéző történetben a fényűző életvitelű Oláh Gyula és társai ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség több mint hárommilliárdos adócsalás miatt emelt vádat. A hosszan elhúzódó per elsőfokú ítéletét a tervek szerint idén hirdették volna ki, de az akkor már szabadlábon védekező Oláh Gyula és felesége nem jelent meg a bíróságon. Ügyvédjük bejelentette, hogy a házaspár Mexikóba utazott, majd néhány hónap múlva a bíróságot egy hivatalos levélben arról értesítette a belize-i hatóság, hogy ezekkel a személyi adatokkal egy férfi és egy nő halálos balesetet szenvedett náluk, a testük a felismerhetetlenségig összeégett. Ekkor megszüntették az Oláh házaspár elleni büntetőeljárást. Megjegyzendő: Belize-ben a DNS-vétel nem feltétele egy holttest azonosításának.

A két gyógyszálló szerkezetkész ugyan, de beüzemelésükhöz még kellene néhány száz millió forint, és látván a két projektcég anyagi helyzetét, nem valószínű, hogy saját erőből képesek lesznek befejezni a beruházást. Kovács Lászlót hiába hívtuk többször is, nem vette fel a telefonját.

Meglepő módon a Nemzetgazdasági Minisztérium kesztyűs kézzel bánik a két projekttel, miközben ugyanebben az időszakban a szintén milliárdos kisteleki gyógyszállóval kapcsolatban a tárca nem volt kíméletes: ott sem készültek el időre, emiatt a közelmúltban szerződést bontottak a kedvezményezett ­Royal Casa Kft.-vel, és kötelezték a céget a 882 millió forint uniós támogatás visszafizetésére.

Kérdéseinkre a minisztérium sajtóosztálya röviden csak annyit válaszolt, hogy „a villánykövesdi Dél-Dunántúl Medihotel-projekt befejezési határideje még nem járt le. Az esztergomi Medhotel esetében a projekt befejezését helyszíni szemle során ellenőrizzük, csak ezután tudunk bővebb tájékoztatást nyújtani.”

A minisztériumi válasz több mint meglepő. Egyrészt mindkét projekt hivatalos befejezési határideje lejárt, másrészt az esztergomi Medhotel esetében a tárca jogi és felülvizsgálati főosztálya szabálytalansági eljárást is indított a projektcég ellen, miután a 2016. december 13-i helyszíni szemle jegyzőkönyvei szerint a szálloda, valamint annak egészségügyi részlege nem üzemelt, holott akkor már a támogatásból megvalósult beruházásnak „a fenntartási időszakát” írtuk.

Vajon a két agyonhallgatott, pályázati pénzből megvalósuló beruházás projektcégeit ki fogja kihúzni a bajból? Ki veszi majd át, és mennyiért a két szállodát? Kinek hozhat hasznot, ha töredékáron juthat hozzá befejezés előtt álló létesítményekhez?