Engedély nélküli jógaközpontot építettek a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből

2019. január 18., 11:38

Szerző:

Eddig 1,7 milliárd forintot gyűjtött a Daganatos.hu Alapítvány az 1 százalékos szja-felajánlásokból, amelyet kampányfilmjeik alapján a daganatos gyerekek támogatására költenek. A 444.hu viszont azt írja, hogy az alapítvány másra költi a támogatást. Például egy engedély nélkül épített jógaközpontra.

A portál kérdéseire az alapítvány nem válaszolt, az RTL Klubnak viszont a szervezet azt állította, hogy ők valójában sosem gyűjtöttek pénzt a gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, mivel tevékenységük „leginkább a daganatos gyermekkori betegségek prevenciós területeire fókuszál”.

Az alapítvány kulcsfigurája, Gombár Györgyi az RTL Klub Házon kívül című műsorának előbb írásban válaszolt, majd még adásba sem került a riport, már hazugsággal vádolták meg a műsort. 

Gombár itt fejtette ki, hogy a begyűjtött 1 százalékokból miért nem a daganatos gyerekek családjait támogatják elsősorban. 

– 15 éves munkánk során számos daganatos betegségben szenvedő gyermek családjának nyújtottunk anyagi támogatást, de itt is azt éreztük, hogy ugyan segítségnek érezhették a családok ezt az akkori helyzetükben, de ez szinte sosem szolgálta közvetlenül a beteg gyermekek felépülését. Ezt biztosan több szervezet is alá tudja támasztani, akik a támogatás útját lekövették, hogy ezekben a helyzetekben a családok leginkább a lemaradt közműtartozásra, tűzifára, lakbérhátralékra fordították a támogatást

– mondta Gombár.

Hozzátette, hogy kuratóriumuk a háttérelemzések és a sokéves tapasztalatok alapján arra jutott, hogy a legtöbbet akkor tehetik, ha megpróbálják megelőzni a betegség kialakulását, illetve kiújulását, nem pedig sokadikként beállni a sorba, akik fogják a betegágyon a gyermekek kezét, vagy kifizetik a villanyszámlahátralékot.

– Talán furcsán hangzik, de nem biztos, hogy az anyagi támogatás a legoptimálisabb segítség egy daganatos gyermeknek

– jegyezte meg.

Ezért létrehoztak egy jógaközpontot, amelyet ők Gyermek Vitál Stúdiónak hívnak. A 100 négyzetméteres ingatlanhoz engedély nélkül egy üvegfalú termet is hozzáépítettek. Az alapítvány szerint azért, hogy segítséget nyújtsanak a daganatos betegségben érintett családoknak.

A 444.hu viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy

a stúdió saját posztjaiból is úgy tűnik, hogy nem kizárólag daganatos gyerekek járnak oda, használják felnőttek is.

A ház lakói szerint ráadásul többször is előfordult, hogy a Vitál Stúdióban éjszaka olyan hangosan buliztak, hogy a zajtól csak nehezen lehetett elaludni.

Az engedély nélküli üvegfalú terem építéséhez és a stúdió működtetéséhez az alapítvány nem kér engedélyt, ezért a ház közgyűlése felszólította a létesítmény visszabontására és arra, hogy szüntessék meg a lakástól eltérő használati módot is.

A stúdió a ház közgyűlésének felszólítása ellenére rendesen pörgött tavaly, Gombár a ház közgyűlésén elmondta, hogy akkor volt az érdeklődés, hogy 2018-ban majdnem maximális kihasználtsággal működött a központ, sokszor csak hetekre előre tudtak szabad időpontot biztosítani. Azt nem tudta megmondani, hogy ebből mennyi a daganatos gyerek.