Meghalt Portik Tamás egykori mentora és üzlettársa, Drobilich Gábor, aki soha nem vallott társaira

2020. június 18., 11:00

Szerző:

Kedden este elhunyt Portik Tamás egykori üzlettársa, a '90-es évek éjszakai életének ismert alakja, az Energolt is vezető Drobilich Gábor – számolt be az Index. A portál szerint Drobilichnak volt köszönhető Portik felemelése, mivel a mentoraként is emlegetik.

Drobilich a hetvenes évek derekán kezdte a pályáját. Egy Maki gúnynevű férfi, Ladányi Attila vette a szárnyai alá, aki a szocialista éra alvilágának egyik legismertebb figurájaként a korai hazai szervezett bűnözés úttörőjének számított: Maki vezette az 1973-ban alakult, a rendőri körökben csak Négy Páncélosként emlegetett betörőbandát, amelyik benzinkutak kifosztására specializálódott. Drobilich első nagy lebukása is ezzel a bandával történt.

A börtönben ismerte meg Radnai Lászlót, aki bő egy évtizeddel később az olajos ügyletek, később pedig a kecskeméti maffiaper elsőrendű vádlottjaként ismert meg az ország.

Drobilichet erős börtönbarátság fűzte Radnaihoz, de az utóbbi években már megromlott köztük a kapcsolat. A rendszerváltáskor Drobilich egykori mentora, az akkor éppen a rácsok mögött ülő Maki lett az amnesztát követelő rabok szószólója, de néhány évvel később elhunyt.   

Portikot is a börtönben ismerte meg,

amikor pedig a kilencvenes évek elején-közepén Drobilich aktív közreműködésével létrejött az Energol, Portikot is bevette: neki kellett a cég biztonsági feladatait megszervezni. „Tamás legfeljebb akkor látott olajat, amikor tankolt” – érzékeltette egyszer Drobilich, mennyire nem volt sosem "olajos" Portik.

Az ügetői merénylet ügyében indult büntetőügy előkész? Portik Tamás 2019 novemberében a Fővárosi Törvényszék folyosóján
Fotó: Szigetváry Zsolt

Egyes vallomások Portik teljesen önjáró lett, „begőzölt és a végén már egykori mentora is tartott tőle”. Össze is veszett egykori mentoráltjával, ám miután Portikot 2012-ben elfogták, a kettejük közt lévő harag ellenére sem vallott rá tanúként Drobilich. Soha nem gyanúsították meg az Energol körüli gyilkosságokban,

csak magában az Energol-perben volt vádlott, de abban felmentették. 

A nyomozás szerint hétmilliárd forintos kárt okoztak a kilencvenes években, ez volt a legnagyobbnak mondott olajügy. Az Energolból Drobilich is óriási céget akart csinálni, ám Portik lényegesen durvább, erőszakosabb módszerei ártottak Drobilich stratégiájának, az üzletnek. De Drobilich ellen nemigen születtek vallomások, és a róla szóló utolsó hírek is arról szóltak, hogy neki szintén esze ágában sincs beszélni. Nemrég hamis tanúzás miatt indult ellene eljárás, amiért a rendőröknek azt állította, hogy Portik és ő soha nem beszéltek a Fenyő-gyilkosságról, ám volt egy Portik által titokban rögzített hangfelvétel, ami ennek ellentmondott.

Erről itt írtunk: