Öt év után már intézkedik is az Emmi, hogy megszüntessék a kamugyanús aposztróf doktorságot

2019. június 24., 14:34

Szerző:

Öt évvel ezelőtt derült ki, hogy egy gyulai székhelyű egyesület, és annak vezetője, Husvéth György előállt a 'Dr címmel, vagyis az aposztróf doktorsággal, amely nem azonos a rendes doktorátussal. Az ügy csak most jutott el odáig, hogy a minisztérium is lépjen a csalás ellen – számol be az ügyről az Index.

Az aposztróf doktori címhez nem kellenek egyetemi tanulmányok, csak pénz. A Ködpiszkáló blog 2014-es bejegyzése szerint akkor 240 ezer forintot kellett befizetni a doktorjelöltnek, aki ezután egy egyórás vizsgát tehetett, és ha átment, akkor jogszerűen viselhette a 'Dr előtagot a neve előtt.

Ez nyilvánvalóan visszaélésre ad lehetőséget. Az Index azt írja, hogy azoknak, akik megszerezték a kamu doktori címet, azok közül némelyeknek még érettségijük sincsen. Van viszont köztük pedikűrös, rendőrtiszt és kőműves is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala akkoriban azt az állásfoglalást tette közzé, hogy Husvéthék állításával szemben – miszerint a 'doktorság bejegyzett védjegy, így a licenszjogokkal rendelkező személyek jogszerűen viselhetik nevük előtt a 'Dr előtagot – ez teljes félreértése a védjegy fogalmának.

A nyilvánvaló szélhámosság ellenére mégsem indult hatósági vizsgálat az ügyben. Az a Ködpiszkáló blog Facebook-oldalán megosztott dokumentumokból derül ki, hogy a Magyar Orvosi Kamara már évekkel ezelőtt jelezte a problémát az Emberi Erőforrások Minisztériumának, választ azonban nem kaptak. Kásler Miklós miniszter csak az újbóli levélre válaszolt, és azt írta, hogy a problémáról csak néhány hete szerzett tudomást.

A miniszter egyúttal megjegyezte azt is, hogy utasította Latorczai Csaba közigazgatási államtitkárt az anomália megszüntetésére alkalmas rendelkezés előkészítésre.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.