Jönnek a költségvetési felügyelők, az Orbán-kormány a külföldi multikat teszi felelőssé a kórházak 70 milliárd forintos adóssága miatt

2019. december 24., 11:40

Szerző:

Hosszú közleménnyel jelentkezett az Emmi a kórházak adósságának a rendezéséről. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatón tett bejelentést arról, hogy az Orbán-kormány 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak rendelkezésére, amelyből 42,8 milliárd forint az adósságállomány rendezésére mehet, 36,6 milliárd forintot pedig egészségügyi korszerűsítési célokra szánnak. Azután, hogy Orvostechnikai Szövetség (OSZ) kevesellte a 42,8 milliárd forintot, hiszen a kórházak már több mint 70 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak, az Emmi közleményében már arról ír, hogy nem egyszerűen az adósságrendezéséről született döntés, hanem a kórházak pénzügyi stabilitásának erősítése érdekében az adósság újratermelődésének megakadályozásáról is. A 36,6 milliárd forintot az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre: struktúraváltásra, az ellátás racionalizálására, és a kórház teljesítményének elismerésére fordítják, az erről szóló kormányhatározat és rendeletek hamarosan olvashatóak a Magyar Közlönyben.

Az Orbán-kormány ezért amellett, hogy felülvizsgálja az egészségügyi finanszírozási rendszert,

költségvetési felügyelőket rendel ki egyes kórházak mellé

és központosított adósságrendezési eljárásban tételesen megvizsgálja a lejárt kórházi tartozásokat is, hogy kiszűrje az irreálisan magas - jellemzően külföldi multiknál felmerülő - kórházi beszállítói árakat.

„Nem engedhető meg, hogy bárki is a magyar betegeken nyerészkedjen”

– hangoztatja a tárca.

December 19-i közleményében az OSZ furcsállotta, hogy az Orbán-kormány ellenőrizni akarja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, a termékek és a szolgáltatások nagy részét ugyanis közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították le, illetve végezték el.

„Az adósságot finanszírozó cégek jogszabály által biztosított joga, hogy a követeléseik után késedelmi kamatot és behajtási költségátalányt számítsanak fel. Ezek a tételek nyilvánvalóan növelik az adósság volumenét és drágítják annak finanszírozását. A cégek végső esetben jogi úton is behajthatják követeléseiket. Ha a beszállítók kellően nagy számban alkalmaznák ezt a megoldást, az a szükséges költségvetési források azonnali biztosítása nélkül gyakorlatilag ellehetetlenítené a magyarországi betegellátást”

– hívta fel a figyelmet a szervezet.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.