Jakab Péter megkérdezte Kásler Miklóst, hogy a miskolciaknak meddig kell még a Walking Deadben érezniük magukat

2019. augusztus 7., 11:33

Szerző:

Meddig sétálgathatnak Miskolcon fényes nappal a zombik?

– tette fel írásbeli kérdését Jakab Péter országgyűlési képviselő Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Jakab Péter azt írta, hogy Miskolcon egyre több fiatal fényes nappal, öntudatlan állapotban, feltehetően kábítószeres befolyásoltság miatt „zombiként” viselkedik, és a város számos pontján riadalmat kelt. Ezért azt kérdezte, hogy

mit kíván tenni a kormányzat a drogprobléma megszűnése vagy legalább csökkentése érdekében azért, hogy a miskolciak ne érezzék magukat a Walking Deadben.

A miniszter nevében Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt. Válaszát azzal kezdte, hogy a Jobbik nyíltan összefogott azokkal a liberális erőkkel, akik a leghatározottabban követelik a drogliberalizációt. Példaként a Momentumot hozta fel. Felszólította Jakab Pétert, hogy valljon színt, hogy mi a fontosabb neki, a fiatalok megvédése, vagy a hatalom mindenáron való megszerzése.

Rétvári Bence közölte, hogy 2010 után a magyarországi kábítószer-helyzet jelentősen átalakult, és az új pszichoaktív szerek, vagyis a dizájner drogok terjedése jelenti a legnagyobb kihívást. Ezek feltehetőleg hozzáférhetőségük és alacsony áruk miatt rendkívül elterjedtek.

EP-választás - Jobbik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2012-ben szigorították a Btk.-t, kiegészítették, majd megemelték a büntetési tételét a pszichoaktív szerek tartásának is, később pedig több szert betiltottak a hatóságok. Felsorolta, hogy a kormányzat mennyit szán prevenciós tevékenységre, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiéniás rendszer fejlesztésére. Közölte, hogy a Nemzeti Drogellenes Stratégiát azzal a céllal fogadták el, hogy a kereslet- és kínálatcsökkentési beavatkozások nyomán 2020-ra – valamennyi színtéren és célcsoportban – csökkenjen Magyarországon a kábítószer-használat.

Megállapította, hogy kiemelt figyelmet fordítanak ebben a családok bevonására, a veszélyeztetett célcsoportokra és a hátrányos helyzetű településen élőkre. Folytatják a kezelő, az ellátórendszer fejlesztését, különös tekintettel a gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációs ellátásra. A helyzet kezeléséhez álláspontja szerint összehangolt drogpolitikára van szükség.

Ebben a cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy a fiatalok számára milyen rehabilitációs szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.