Az egészségügy nyolcpontos átalakítási terve inkább csak előkészíti Kásler Miklós menesztését

2020. január 2., 09:32

Szerző:

A két ünnep között jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely az egészségügy 8 pontos átalakítási terveit tartalmazza. A dokumentum feladatokat és határidőket szab meg Kásler Miklós egészségügyi miniszternek és tárcájának, de az egészségügyi elemző szerint ez a nyolc pont nem alkalmas arra, hogy hosszútávú változást hozzon létre az egészségügyben – derül ki az ATV riportjából.

A határozat célja a valós kiadásokra épülő finanszírozási rendszer kialakítása. Átalakítások várhatók a járó-, a fekvőbeteg és a krónikus ellátásban, de adósságmenedzsment programot is készítenie kell a tárcának, illetve erőforrást kell találnia a kiadások követhetőségére és az egészségügyi szolgáltatók felügyeletére.

Azt is kikötötték, hogy ki kell alakítani egy olyan struktúrát, amely biztosítja, hogy az ország különböző részein egyenlő eséllyel jussanak el orvoshoz a betegek, és lehetőleg egyenletes legyen az országban a kórházi ágyak, a diagnosztikai eszközök és a különböző orvosi szakterületen dolgozók eloszlása.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a nyolcpontos tervből azonnal kitűnik, hogy nagy feladatokat ró az Emberi Erőforrások Minisztériumára, és az előkészítése lehet Kásler Miklós menesztésének.

Szerinte ez a nyolc pont semmiképp sem alkalmas arra, hogy hosszú távon értelmes változást hozzon létre az egészségügyben.

„Nem ad választ azokra a kérdésekre, amelyek a jelenlegi humánerőforrás-válsággal kapcsolatosak, nem ad választ arra a kérdésre, amelyek a jelenlegi pazarló, fenntarthatatlan kórházstruktúrával kapcsolatosak, nem ad választ az alapellátással és gyakorlatilag minimális választ ad a járóbeteg ellátással kapcsolatban is”

– mondta Kunetz Zsombor.

Kásler Miklós sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Sinkó Eszter közgazdász a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a nyolcpontos határozattal fontos változások kezdődhetnek meg, csakhogy a pontok többnyire a helyzet tanulmányozását ígérik. Így félő, hogy mire azokból döntési lehetőségek kerülnének a kormány elé, megint elfogy a bátorság a cselekvéshez.

A kormány december közepén döntött arról, hogy összesen csaknem 80 milliárd forintot különít el egészségügyi fejlesztésekre és a kórházi adósságállomány csökkentésére.

A csatorna emlékeztetett arra, hogy egy decemberben megjelent uniós tanulmány szerint Magyarországon a leginkább alulfinanszírozott az egészségügy, és az ellátásra fordított kiadások jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól.