Csaknem halálkamionná vált az az illegális bevándorlókkal teli furgon, amelyet Sopronnál fogtak el a rendőrök

2019. július 23., 18:53

Szerző:

Elrendelte kedden a Soproni Járásbíróság egy román férfi letartóztatását, aki vasárnap tizenhat illegális bevándorlót vitt áruszállító furgonjának zárt rakterében – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Gál Katalin elmondta, hogy a férfi vasárnap hajnalban tizenöt afgán és egy iráni embert vett fel járműve rakterébe az Alföldön.

Megállás nélkül, órákig szállította őket a nyugati határ felé. A zárt raktérben lévő illegális bevándorlók a nagy melegben csak az ajtóréseken keresztül jutottak levegőhöz, ezért dörömböltek a sofőrnek és feszegették a furgon ajtajának gumitömítéseit. Az autót Sopron közelében állították meg a rendőrök.

A férfinek Magyarországon nincs lakóhelye, romániai címén sem mindig elérhető, a luxemburgi hatóságok pedig körözést adtak ki ellene. 

A bíróság döntése végleges.

Négy éve, 2015. augusztus 25-én embercsempészek egy hűtőkamionba zsúfolva 71 külföldi állampolgárral indultak útnak, hogy illegálisan Németországba szállítsák őket. A szellőzés nélküli, túlterhelt autó utasai – közöttük nyolc nő és négy gyerek – menet közben, még magyar területen megfulladtak. A sofőr és a kísérők a tragédiát észlelve az ausztriai Parndorf közelében hátrahagyva a halottakkal teli kamiont elmenekültek, visszautaztak Magyarországra. A Szegedi Ítélőtábla most júniusban hozott jogerős ítéletében életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta az ügy négy vádlottját. Tíz vádlottat pedig társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért mint bűnszervezet tagját marasztalt el a bíróság.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.