Élvezzék ki a pénteki vénasszonyok nyarát, szombaton beköszönt az ősz, 20 fok sem lesz

2018. szeptember 21., 06:24

Szerző:

Egyetlen éjszaka alatt jelentősen átalakul Magyarország időjárása: pénteken még kitart a nyárias meleg, szombattól azonban fokozatosan és jelentősen lehűl majd az idő egy érkező hidegfront miatt – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Pénteken az érkező fronttal – és egészségügyi hatásaival – együtt északon, északnyugaton esőre és záporokra számíthatunk, a Tiszántúlon pedig egy-egy zivatar is kialakulhat. Feltámad az északnyugati szél is, mely napközben a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé viharossá fokozódhat.

Szombaton napközben a csapadékzóna egyre keletebbre helyeződik majd át, délután már az ország legnagyobb részén esős, borongós, szeles időre van kilátás. Estére azonban a legtöbb helyen eláll az eső, ekkor már csak délen, délkeleten eshet.

A hőmérséklet itt-ott 20-25 fok is lehet még, de ahova már megérkezett az eső és a szél, ott mindössze 14-18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Visszavonhatatlanul beköszön az ősz
Fotó: Pixabay

Vasárnap jórészt derült, de hideg időjárás várható. Korán reggel a legtöbb helyen 10 fok alatti minimumok várhatóak, de északon, északkeleten akár 2-5 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Esni azonban nem fog, túlnyomóan napos időre készülhetünk.

A hőmérséklet délutánra 19-24 fokig emelkedhet.

Hétfőn ráadásul újabb lehűlés jön, egyre többfelé ered el az eső, a szél pedig többfelé viharossá fokozódik. A főváros térségében akár 80-95 km/órás széllökésekre is számítani lehet. A csapadéktömb estére hagyhatja el az országot, a szél viszont még többfelé erős marad.

A jövő hét elején már csak 15-20 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a szeles időben ezt 2-3 fokkal kevesebbnek érezhetjük. Egyes helyeken már fagyos hajnalokra is van kilátás.