Elutasította a Fellebbviteli Főügyészség Czeglédy Csaba fellebbezését

2020. január 10., 10:11

Szerző:

A Czeglédy Csaba és társai elleni ügyben a fellebbviteli főügyészség alaptalannak tartja a büntetőeljárás áttételére irányuló védelmi indítványt – írja az ügyészség honlapján.

Czeglédy Csabáék a Szegedi Törvényszék illetékességét kifogásolták, és azt kérték, hogy helyezzék át az ügyet a Szombathelyi Törvényszékhez. Ezt a Szegedi Törvényszék előkészítő ülésen elutasította. A végzés ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek.

A másodfokon eljáró Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezéseket alaptalannak ítélte, mert álláspontja szerint a Szegedi Törvényszék illetékessége változatlanul fennáll, ezért az elsőfokú végzés helybenhagyását indítványozta.

Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni a fellebbezésekről.

Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba és társai a politikushoz köthető cég, a Humán Operátor Zrt. körül 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakítottak ki, a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Az okozott kár állítólag 6,3 milliárd forint. Tavaly februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.