Eltűntek az állami hirdetések Schmidt Mária volt lapjából, a Figyelőből, amely már a Fidesz médiaalapítványának a kezében van

2019. január 17., 16:05

Szerző:

Történelmi pillanat szemtanúi lehettünk csütörtökön a kormánypárti médiában: egyetlen állami hirdetés sem jelent meg a korábban szebb napokat látott gazdasági szaklapban, a Figyelőben, amely 2017-ben Schmidt Mária birtokába került, aki azután tavaly ősszel lelkesen, ingyen és bérmentve felajánlotta a propagandakiadvánnyá züllesztett hetilapot a Fidesz médiaalapítványának.

A Liszkay Gábor vezette Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány akoljába került kiadvány jelenleg a portfólió egyetlen közéleti napilapja (a szintén erősen kormánypárti Magyar Demokrata hetilap egyelőre nem csatlakozott a médiabirodalomhoz).

A Schmidt Mária nevével fémjelzett fideszes átállás óta szó szerint ömlöttek a kormányzati és állami céges hirdetések a zuhanó példányszámú, markánsan veszteséges lapba.

A Figyelő azonban megszolgálta a pénzt: egyebek közt listázták a szerintük Soros Györgyhöz köthető magyarok neveit, majd a túl liberálisnak tartott kutatókét, sőt, vitatható és sértő módon ábrázolták címlapjukon Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét.

Fotó: Ágoston Zoltán

A csütörtökön, azaz január 17-én kiadott legfrissebb Figyelő számban azonban egyáltalán nem volt hirdetés. Ez első látásra megkérdőjelezné azt a gazdasági modellt, ahogy a Fideszhez és a kormányhoz valamilyen módon kötődő, ámde veszteséges, alig olvasott vagy nézett médiatermékekből egyszerűen kiszivattyúzták az oda kerülő közpénzt. Sajtóhírek szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnöknek elege lett abból, hogy szerteágazó, számos tulajdonosi kör által működtetett médiabirodalmában szétfolynak az állami milliárdok, miközben a pénz alig hasznosul a hírfogyasztók által elég gyengén értékelt sajtóban.

Ezért különböző sajtóforrások szerint szűk körben közölte a médiatulajdonosokkal: nincs több lóvé. Így persze könnyebben rábírta őket, hogy felajánlják a nevükön lévő médiumokat.

Hiába lett nonprofit azonban a Fidesz médiabirodalma, és vált emiatt tárgytalanná az állami hirdetések odazúdítása, valójában számtalan trükk és fortély van arra, hogy így is, úgy is kiszedjék a sápot az alapítványból.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.