Szívatják az elterelés után a drogfogyasztókat: van, ahol velük fizettetik ki a nyomozás 350 ezres bűnügyi költségét

2020. május 7., 13:45

Szerző:

Sok drogfogyasztót várhat kellemetlen meglepetés az elterelés után. A 2018 júniusában életbe lépett új büntetőeljárási törvény ugyanis már lehetővé teszi, hogy kábítószeres ügyekben az ügyészség azokkal is kifizettethesse, részben vagy teljes egészében a nyomozás költségeit, akik sikeresen elvégezték az elterelést – írja az Index.

Rendőrségi razzia a Fészekben Rendőrségi razzia a budapesti Fészekben 2019 áprilisában
Fotó: Mihádák Zoltán

Mint a portál beszámol róla, kapott olyan jelzéseket a TASZ, ami szerint

az ügyészségek általános gyakorlatként az eltereltekre hárítják a teljes bűnügyi költséget,

ezért a jogvédők közérdekű adatigényléssel fordultak öt budapesti kerületi és 18 járási ügyészséghez, hogy képet kapjanak a valós helyzetről, mi volt a gyakorlat 2019. július 1. és 2020. február 1. között. Bár a Központi Nyomozó Főügyészség korábban azt válaszolta a TASZ-nak, nincsenek adataik ezekre vonatkozóan,

a beérkezett adatok alapján

volt olyan budapesti kerület, ahol egyszer sem fizettették meg a bűnügyi költségeket, míg más kerületben majdnem az összes ügyben így jártak el.

A II-III. kerületi és a IX. kerületi ügyészségről van szó: előbbi 106 esetből egyszer sem, utóbbi 13 esetből 11-szer hárította a költségeket az eltereltekre. Ugyanez a tendencia látszik vidéken: a székesfehérvári ügyészség 24 esetből 23-szor járt el így, addig a 107 esettel dolgozó szegedi ügyészség egyszer sem élt ezzel. Szintén jó példa az egyenlőtlenségekre Nyíregyháza, ahol az ügyészség 217 esetből mindössze négyszer döntött áthárításról, miközben Pécsen 45-ből 32-szer, Szolnokon 14-ből 10-szer tett így az ügyészség.

Mindent egybevetve az ügyek 20-22 százalékában kellett fizetniük az elterelteknek.

A TASZ szerint elképzelhető, hogy az ügyészségek a döntés során figyelembe veszik az eltereltek anyagi helyzetét, és ezért állnak el a költségek áthárításától. A jogvédő szervezet tart attól, hogy az ügyészségek még nem jöttek rá, hogy lehetőségük van az áthárításra.

Az adatokból az is látszik, hogy kevesen kérték a kifizetés elengedését. Volt olyan ügyfele korábban a TASZ-nak, akinél a mozgáskorlátozottságra való tekintettel utólag elengedték az összeget. Szegeden 600 ezer forint is lehetett a nyomozási költség, de ezt egyszer sem fizettették hárították át.

A többi ügyészségen átlagosan 200-350 ezer forint körül alakult a kifizetendő összeg maximuma.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.