Elsöprő többség akarta hiteltörlesztésének felfüggesztését, 2,7 millió adós szeretne később fizetni

2020. június 6., 14:03

Szerző:

A lakossági ügyfelek kétharmada, a vállalati adósok négyötöde,

összesen több mint 2,7 millió ügyfél

választotta a hiteltörlesztési moratóriumot június elejéig - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Egész pontosan a lakossági hiteladósok 65,5 százaléka és a vállalati ügyfelek 79 százaléka döntött a március 19-től bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybe vétele mellett.

Volt, aki hiába igényelte volna, a bank még nem tudta idejében értelmezni a szabályokat:

A mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését, míg a mintegy 285 ezer vállalati hitelszerződés esetében több mint 225 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A moratóriumra jogosult 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint a moratórium, a 9692 milliárd forintnyi összes vállalati hitelállományból pedig 5208 milliárd forintnyit.

Az ügyfelek inkább az átlaghoz képest alacsonyabb összegű hitelek esetében vették igénybe nagyobb arányban a törlesztési moratóriumot. A lakosság esetében ez minden bizonnyal azokat is jelentheti, akiknek anyagi körülményei nem engedik, engedték meg nagyobb hitelek felvételét, a vállalatok esetében pedig nagy valószínűséggel a kisebb méretű cégeket. Mindkét ügyfélkör esetében tehát a sérülékenyebb, az állami beavatkozásra leginkább rászoruló társadalmi csoportokat segítette az intézkedés - fogalmazott a jegybank.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.