Elrendelte az ügyészség a nyomozást Gyurcsány Ferenc feleségének cége ellen

2018. október 18., 16:11

Szerző:

Helyt adott a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a Magyar Nemzeti Bank panaszának, és elrendelte a nyomozást Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára cége ellen – közölte a Magyar Időkkel Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő.

A jegybank álláspontja szerint az Altus Portfolió Kft. jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzett, és augusztusban feljelentést tett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában október elején elutasította a feljelentést. Az elutasító határozatot az ügyészség most hatályon kívül helyezte. 

A szóvivő elmondta, hogy a kerületi ügyészség előzőleg megvizsgálta az MNB panaszát, és megállapította, hogy a feljelentés-kiegészítés során beszerzett, valamint a panaszban szereplő újabb adatok alapján a felvetett bűncselekmény gyanúját kizárni nem lehet.

Fotó: Facebook

A jegybank augusztusban 15 millió forint bírságot szabott ki a Dobrev Klára vezette Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. Vizsgálatuk szerint a társaság a vizsgált két éves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul különböző magán- és jogi személyeknek.

Az MNB hangsúlyozta, hogy az üzletszerű hitel- és pénzkölcsön-nyújtás Magyarországon az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, az Altus viszont nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.