Előzetes letartóztatásba helyezték a Viking Sygin kapitányát

2019. június 1., 15:41

Szerző:

Két nappal a gyanúsítotti kihallgatása után 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a Viking Sygin nevű szállodahajó kapitányát a szerda esti halálos baleset miatt – derül ki a Bors cikkéből. A döntésre várható volt, a Jurij C. néven ismert 64 éves férfi ukrán állampolgár,  ezért az esetében fennáll a szökés veszélye. Két napja halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, ami ellen panaszt tett. Most 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezését, de ez ellen az ügyészség fellebbezett.Egyelőre nem tudni, hogy másodfokon mikor tartanak ülést az ügyben, de ha szabadlábra helyezik, nyomkövetőt kell viselnie, Budapestet pedig nem hagyhatja el. 

Dunai hajóbaleset - Elrendelték a szállodahajó kapitányának letartóztatását
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A Viking Sygin szerda este 9 óra 5 perckor rohant bele hátulról a Hableány nevű sétálóhajóba, amelynek hét utasa meghalt 21 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. Bár Jurij C. azt állítja, hogy nem követett el hibát, nincs jele annak – írta meg a Magyar Nemzet – hogy megpróbálta volna felvenni a kapcsolatot a Hableánnyal, amit meg kellett volna tennie, ha előzni akar. Állítólag a baleset után sem ő volt az, aki hívta a rendőrséget, hanem egy szemtanú, egy másik sétálóhajó utasa riasztott tíz perccel később.

Jurij C. az ügyvédjén keresztül részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátatozóinak. A Hableányon 35 ember – 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kétfős magyar személyzet – tartózkodott a szerda esti baleset idején.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.