Előzetes adatokat közöl a harmadik negyedéves GDP-ről a statisztikai hivatal

Öt százalék körüli éves csökkenésre számítanak az elemzők.

2020. november 13., 05:29

Szerző:

 

Az előző negyedévi 14,5 százalékos történelmi zuhanás után jelentős felpattanásra, mintegy 15 százalékos emelkedésre, éves összevetésben viszont a második negyedévi 13,6 százalékos visszaesésnél jóval mérsékeltebb, de továbbra is mélyen negatív indexet, 5 százalék körüli csökkentést várnak az elemzők.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője korábban úgy számolt, hogy a harmadik negyedévben 2,6 százalékra mérséklődött az ipar éves visszaesése a második negyedévi 25 százalékos zuhanást követően, míg a második negyedévhez képest 31 százalékkal nőtt a kibocsátás, így a harmadik negyedévben 4,7 százalékra mérséklődhetett a GDP visszaesése.

A fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi adatok az egy évvel korábbihoz nagyon közel mozogtak a harmadik negyedév három hónapjában, így a többi ágazathoz képest az iparral együtt fékezte a gazdaság összteljesítményének visszaesését. Ugyanakkor az építőipar szinte beragadt a második negyedévi gödörbe, így a növekedés erősítése helyett lefelé húzta a gazdaságot.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 13,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 6,8, az ipar 4,3, az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 4,5, a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege 7,7 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék éves összevetésű eséséhez.

(MTI)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.