Először mondta ki bíróság Magyarországon, hogy valakit bántalmaztak a nézetei miatt

2018. június 4. 19:16 - szerző: Bíró Veronika

A Fővárosi Törvényszék nemrég megállapította, hogy Hanti Vilmost egy budapesti antifasiszta tüntetésen hatan megverték, emberi méltóságát, személyes szabadságát sértették. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott ítélet azért fontos, mert most először mondta ki bíróság, hogy valakit kifejezetten nézetei miatt bántalmaztak. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a hat alperes még fellebbezhet.

Az incidens hat évvel ezelőtt történt. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Hanti Vilmos Összefogás a Demokráciáért címmel szervezett tüntetést, amit 2012. augusztus 29-én este tartottak a Deák téren a faji előítéletek és az újfasiszta nézetek térnyerése ellen. Aznap délelőtt az ellentétes nézeteket valló www.deres.tv oldalon felhívást tettek közzé Hanti Vilmos fényképével, amelyben arra buzdítottak, hogy a felhívást olvasók menjenek ki ellentüntetőként a helyszínre, ezzel megvédve a keresztény Magyarországot a „gyűlölködő” antifasisztáktól. 

Többen egyetértettek a felhívással, meg is jelentek a Deák téren. Hanti Vilmos 18 órakor tartott egy beszédet, majd a résztvevőkkel együtt átvonult az Új Színház elé, ahol ismét felszólalt. Ruháján egy áthúzott horogkereszttel jelezte nézeteit. Ez volt az a tüntetés, amit Dörner György igazgatói kinevezése miatt szerveztek.

Hanti Vilmos
Fotó: hantivilmos.hu

A rendezvény után el Hanti Vilmos akarta hagyni a helyszínt, az alperesek és társaik azonban, körülbelül 10–15 fő, kiszúrták. Körbeállták, falhoz szorították, számon kérték rajta a rendezvényt és nézeteit, majd lökdösni kezdték, egyikük ököllel meg is ütötte Hantit. A férfi egy idő után kitört a körből és futva elmenekült. Még abban az évben büntetőeljárás indult, a nyomozás elég sokáig tartott, a 10–15 fős csoportból csak a hat alperest találta meg a rendőrség. A büntetőeljárás végén 2015-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróság az alpereseket szabadságvesztésre ítélte, próbaidőre felfüggesztve.

Hanti ezután polgári eljárást indított 2015-ben támadóival szemben, ez az eljárás zárult most májusban. A bíróság az alpereseket bocsánatkérésre kötelezi, 500 ezer forint kártérítés és a perköltség megfizetésére, illetve levélben kell bocsánatot kérniük a sértettől, aki a levelet nyilvánosságra hozhatja. 

Hanti Vilmos a 168 Órának elmondta, amikor a bántalmazás történt, halálfélelme volt, sokáig rémálmok gyötörték, de mára úgy érzi, túl van rajta.

Azért vitte végig az eljárást, mert úgy gondolja, visszatartó ereje van a bírósági ítéletnek. Pedagógusként fontosnak tartja, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a tetteknek következményei vannak.

Az egyik alperes nagyapja megkereste, azt kérve, Hanti Vilmos álljon el a büntetéstől, mert unokája nehéz helyzetben van.

Erre ő hajlandó is lett volna azzal a feltétellel, hogy bántalmazói elmennek egy antifasiszta tüntetésre, és az alperesek a közönség előtt kérnek bocsánatot. Ezt azonban nem vállalták,

ezért Hanti Vilmos úgy gondolja, hogy a tárgyaláson mutatott megbánás az alperesek részéről csak alibi volt.

Hanti Vilmos a megítélt kártérítést a szövetségnek ajánlja fel.