Operatív törzs: 17 ember van lélegeztetőgépen, de az országos tisztifőorvos ma az otthoni takarítás fortélyait osztja meg

2020. április 1., 10:26

Szerző:

A veszélyhelyzet végéig érvényben maradnak a bevezetett korlátozások - erről beszélt az Operatív Törzs képviseletében Kiss Róbert. Jelezte, hogy több repülő is érkezett és érkezni fog a mai napon, amelyek védőfelszereléseket szállítanak. Ezeket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók fogják megkapni.

1128 intézkedésből 956 főt figyelmeztettek a kijárási korlátozás megszegése miatt eddig. 

A román határon vannak fennakadások a teherforgalomban, de a személyforgalomban csak Csanádpalotánál, a kilépésnél kell kisebb várakozásra készülni. 


Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, akik az utóbbi 24 órában hunytak el, mind krónikus alapbetegségben szenvedtek. Átlagéletkoruk 73 év volt.

Nem tudjuk beazonosítani, kitől kapjuk el a vírust, amely minden településen jelen van.

Jelenleg 17 ember van lélegeztetőgépen.

Figyeljünk az idősekre, a diákok segítségére nagyon számít Müller Cecília.
Nincsenek kivételek - ezt már arra utalva mondta, hogy életkortól függetlenül bárkit megfertőzhet a járvány. Hangsúlyozta, maradjunk otthon és tartsuk be az előírásokat, mert csak így lehet lelassítani a járványt. A vírus terjedésének földrajzi eloszlásáról azt mondta, a sűrűbben lakott területeken jobban jelen van a járvány.

Úgy kell viselkedni, mintha bárhol ott lenne a járvány 

- fogalmazott. 

Kiemelte, védeni kell azokat, akik életkoruk vagy egészségügyi állapotuk miatt ki vannak téve a súlyosabb lefolyásnak. 

Hangsúlyozta, tartsuk be a másfél méteres távolságot, gyakran mossunk kezet, a megérkezésünket követően helyezzünk ki az előszobába egy kézfertőtlenítőt, amivel a kezünket át tudjuk masszírozni, hogy mindenhová jusson.

A szatyrokat érdemes a lépcsőházban vagy az ajtóban elhelyezni,

és letörölgetni azokat is. hazatérésünk után cseréljünk ruhát, tanácsos lezuhanyozni és az utcába járó ruhákat érdemes elkülönítve kezelni.

Otthonunkat sűrűbben takarítsunk. Kezdjünk a tiszta felületekkel, utána haladjunk a fürdőszoba, majd a mellékhelyiségek felé. 

 

Müller Cecília a helyes szemétkezelést is részletezte: duplafalú zacskóba gyűjtsünk, azt néhány órára tegyük félre, mert így megszűnik a fertőzőképessége. 
Az immunerősítésről azt mondta, a C-vitamin és a test mozgás ajánlott.