Kikapcsolási moratóriumot hirdetett a járvány miatt az Elmű, egy hónapra rá mégis felszólítást küldtek olvasónknak

Kikapcsolási moratóriumot hirdetett az Elmű a koronavírus miatt, senki ne maradhasson számlatartozás miatt áram nélkül a rendkívüli helyzet alatt, majd egy hónapra rá felszólító levelet küldött olvasónknak: ha nem rendezi elmaradását, kikapcsolják a szolgáltatást. Minden bizonnyal nem ő az egyetlen, aki így járt, utánanéztünk, akkor most mire számíthat.

2020. május 6., 18:00

Szerző:

„Egyetlen lakossági ügyfélnél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot az ELMŰ-ÉMÁSZ” – szögezte le a rendkívüli helyzetre tekintettel az áramszolgáltató, egyben kihirdetve a visszavonásig érvényes, azonnali hatállyal elrendelt kikapcsolási moratóriumot március 13-án. A civil ügyfelek megnyugtatása mellett a gesztus célja egyértelmű, hogy senki ne maradhasson áram nélkül, amíg otthon kényszerül maradni, ugyanakkor a cég hangsúlyozta, hogy a moratórium a nem lakossági ügyfelekre nem vonatkozik.

„Ehhez képest érkezett meg ez a levél egy hónappal később, április 14-én. Úgy tudtam, a rendkívüli intézkedést még nem vonták vissza” – fordult a 168 Órához levélben K., aki mellékelte is az Elműtől érkezett felszólítást.

Merthogy felszólítást kapott, amiben olvasónkat az Elmű a tartozása „haladéktalan” rendezésére kéri, mégpedig „a kikapcsolás elkerülése érdekében”.

Ha pedig a megadott határidőn belül nem fizet, jogi úton hajtják be.

A kikapcsolás elkerülése érdekében tartozását haladéktalanul szíveskedjen rendezni
Fotó: Olvasónk

K. nem vitatja, rendelkezik egy 25 ezer forintos elmaradással – elektromos fűtést használ –, aminek befizetése egyébként március 30-án volt esedékes. Vagyis az Elmű nem várt sokat a felszólítás kiküldésével,

éppen két hetet.

„Egyetértek a levél tartalmával, rendezni is szeretném a számlát, bár nem nagyon értettem, egyáltalán miért küldték ki a felszólítást. Igencsak furcsa, hogy egy szó nincs benne arról, hogy egyébként járványhelyzet van. Mintha nem is tudnának arról, központilag milyen intézkedést hoztak egy hónappal azelőtt” – teszi fel a 168 Órának K. Hanem már rögtön a részletfizetés lehetőségét sorolja a szolgáltató a levélben.

A biztonság – és persze saját megnyugtatása – kedvéért olvasónk érdeklődött az ügyfélszolgálatnál, ahol meglepő tájékoztatást kapott: 

„Azt mondták telefonon, ez egy formalevél. Ne aggódjak, érvényes a kikapcsolási moratórium, nem fogják behajtani, de a felszólításokat továbbra is küldeni fogják, ha valaki nem rendezi a tartozását.

Azt már nem tudták megmondani, mi lesz, ha a kormány által elrendelt vészhelyzetnek vége lesz. De megnyugtattak, ez a szokásos levél” – ecsetelte K.

A 168 Óra természetesen az Elműnél is érdeklődött a helyzetről, netán adminisztrációs hiba áll-e a küldött levél mögött. Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója leszögezte: a társaság által önkéntesen vállalt moratórium „minden, az egyetemes szolgáltatáson belüli, lakossági ügyfélre vonatkozik”, a moratóriumiban meghatározott időponttól. Megjegyezte, vannak olyan ügyfelek akik például a vállalkozásuk nevén, nem lakossági fogyasztóként fizetnek (olvasónk lakossági fogyasztó - a szerk.).

Elképzelhető, hogy az adott ügyfél tartozása más időpontban, vagy más tarifa szerinti (nem lakossági) vételezésből származik – írta Boross Norbert, hozzátéve, hogy a leggyorsabb és legcélszerűbb az lenne, ha az ügyfél az ügyfélszolgálaon telefonon, e-mailben, vagy a mobil applikáción keresztül tisztázná a kérdést.

Bár a felszólítás mostani kiküldésére továbbra sincs tehát magyarázat, mégis,

senki ne ijedjen meg, ha hasonló levelet kap,

a kikapcsolást, pontosabban a behajtást sem rendelik el, míg a társaság vissza nem vonja a rendkívüli helyzet miatt elrendelt moratóriumot.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.