Ellenzéki képviselők foglalták el a parlamenti pulpitust, káosz és hangzavar a teremben

Ma dönt az Országgyűlés a túlórák számának drasztikus emeléséről és a kormánynak alárendelt közigazgatási bíróságok létrejöttéről. Vajon behívja-e Kövér László az országgyűlési őröket?

2018. december 12., 14:00

Szerző:

hétfői obstrukció után, amelynek során 2800 módosító indítvánnyal próbáltak akadályozni az ellenzéki pártok, csütörtökön ismét megpróbálják feltartóztatni a rabszolgatörvénynek is csúfolt, a Munka törvénykönyvének módosításáról szóló jogszabály kormánypárti megszavazását.

Fotó: Facebook/ Szabó Tímea

 

  • Az ülés kezdete előtt az ellenzéki képviselők egy része - többek között Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes, Gurmai Zita, Mellár Tamás és Tóth Bertalan - odaállt az elnöki pulpitus lépcsőihez, hogy vélhetően megpróbálják megakadályozni az ülést levezető elnök helyének elfoglalását. Mindenről Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője az alábbi élő videóban közvetít.
  • Megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is az ülésterembe. Már negyed órája el kellett volna kezdődnie az ülésnek, de egyelőre nem érkeztek meg az Országgyűlési Őrség tagjai, akik hétfőn felsorakoztak az ülésterem közelében. Az ellenzéki képviselők egymással összekapaszkodva, mindkét oldalról elállják a pulpitust. Azt hangoztatják, hogy csak a testükön keresztül juthatnak fel a fideszesek.
  • A Jobbik képviselői nem csatlakoztak az akcióhoz, a helyükön ülnek, akárcsak a pártból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom tagjai. Később a jobbikosok egy hangszórót hoztak be, majd mikrofonnal szólították fel a fideszeseket arra, hogy ne fogadják el a rabszolgatörvényt.
  • A Fidesz-KDNP képviselői tanácstalanul ülnek a székeiken, nem szólogatnak be az ellenzéki képviselőknek, olvasgatnak, beszélgetnek.
  • Tordai Bence és Szabó Tímea eközben odamentek Orbán Viktorhoz, és arról kérdezték, hogy miért akarják megszavazni a rabszolgatörvényt, ha azt a magyarok döntő többsége elutasítja. Orbán zavartan mosolygott, nem válaszolt, csak annyit mondott, el akarja végezni a képviselői munkáját, és hogy Tordaiék figyeljenek a jogszabályokra.
  • Ekkor a fideszes Kocsis Máté lépett oda hozzájuk, és félretolta a kameráját tartó Tordai Bencét Orbán Viktor elől.
  • A levezető elnök, Latorcai János megpróbált felmenni a pulpitusra, de nem engedték fel, ezután leült a képviselői helyére a széksorok között.
  • A karzatról az LMP-s képviselők papírfecniket szórtak a kormánypárti képviselőkre, amelyeken az olvasható: "Rabszolgamunka helyett tisztességes béreket!". Kövér László megpróbál mikrofonnal beszélni a fideszes képviselőkhöz, hogy az ülés hivatalos megnyitásának látszatát keltse. Az ellenzékiek azonban sípolnak és skandálnak, emiatt alig lehet valamit hallani a teremben. Kiderült, hogy Kövér gyakorlatilag megfenyegette az ellenzéket. Azt mondta, ki fogják vizsgálni, milyen tényállás valósult meg azzal, hogy az ellenzék megakadályozta, hogy a levezető elnök feljutását a pulpitusra. Ez a döntés pedig az ellenzékiek "személyes életére is hatással lesz".
  • Kiderült, hogy a Fidesz megpróbálja úgy levezetni az ülést, hogy a levezető elnök a képviselők között ül, azonban ez az ellenzék szerint házszabály-ellenes.
  • Fideszes képviselők állítólag fizikai atrocitással éltek az egyik ellenzéki képviselővel szemben. Bejöttek a terembe Orbán Viktor testőrei is, és felálltak a zavartan mosolygó, zsebre tett kézzel álldogáló miniszterelnök mögött.
  • Megkezdődött a szavazás, a kormánypártiak gombot nyomnak.
  • Az ellenzéki képviselők megpróbálnak behatolni a kormánypárt széksorok közé, hogy akadályozzák a szavazást, de a fideszesek testükkel tartják vissza őket, kisebb lökdösődés is kialakult.
  • A kormánypártiak folyamatosan szavaznak, hangosan bekiabálják egymásnak, hogy éppen melyik gombot kell megnyomni, így valószínűleg fogalmuk sincs róla, hogy miről szavaznak aktuálisan. Még nem került sor a rabszolgatörvény szavazására. Az ellenzéki képviselők azon tanakodnak, hogy akadályozzák meg ezt.
  • Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea nem engedi oda a székéhez Rétvári Bence államtitkárt, hogy szavazhasson.
  • Kiderült, hogy kártya nélkül szavaznak a fideszesek, ami név szerinti szavazásánál teljesen szabálytalan, vagyis nem érvényesek a döntések.
  • Tordai Bence odalépett Kövér Lászlóhoz, és megkérdezte a házelnököt, hogy szerinte csalás zajlik-e éppen az Országgyűlésben a kártyák használatának hiánya miatt. Kövér rezignáltan ült a helyén, csendben válaszolgatott. Láthatólag megviseli, hogy nem engedték meg számára az Országgyűlési Őrség bevetését a képviselők ellen, ami lényegében az egyetlen eszköze lenne az ellenzék ellen.

Az Országgyűlés ma rengeteg törvényről szavaz, de a fideszesek szabálytalanul csinálják, kártya nélkül is lehet szavazni, ami törvényellenes, név szerinti gépi szavazást nem lehet tartani képviselői kártya nélkül. Az új  közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról is így döntöttek, azt a törvényt 131 igen és két nem szavazattal fogadták el.

  • Orbán Viktor hosszú időn csak át az asztalt támasztotta a padsorok közötti folyosón.
  • A Kossuth téren fél egy után körülbelül 30 ember gyűlt össze, rengeteg rendőr van kint, ha be nem jelentett tüntetésként kezelik a demonstrációt, akkor oszlathatnak is.
  • Rogán Antal zavartan vigyorogva válaszolgatott Tordai Bencének, aki többek között arról érdeklődött nála, hogy mennyit keresett a letelepedési kötvényekből. Azt ismételgette, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején egymillió munkanélküli volt, de nem említettte, honnan vette ezt az adatot.
  • Áder János köztársasági elnök bejött az ülésterembe, hangos tapsot kapott a fideszesektől. Az ellenzéki képviselők odaálltak elé, és hangosan kérdőre vonták, de ő nem válaszolt, arca rezzenéstelen maradt. Miután Tordai Bence megkérdezte tőle, hogy mi a véleménye a szabálytalanul elfogadott parlamenti döntésekről, felállt és távozott.
  • Szavaz az Országgyűlés a rabszolgatörvényről, az ellenzéki képviselők kártyáikat feltartva a Himnuszt éneklik az ülésteremben. Zúg a „Hazaárulók” rigmus.
  • 130 igen, 52 nem és 1 tartózkodás mellett az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a Munka törvénykönyvének módosítását, azaz a dolgozókat évi 400 túlórára is kötelezhető rabszolgatörvényt. Az ellenzéki képviselők a szavazás után elhagyták az üléstermet.
  • A törvénymódosítás elfogadása után az ellenzék sajtótájékoztatót tartott, aztán kivonultak a Kossuth térre. A Jobbik frakciója és a szimpatizánsai elindultak Áder János államfő rezidenciája, a Sándor-palota felé.