Ellenzéki agyrémek – Ki akar itt előválasztást?

Ha menet közben Karácsony Gergely nem hátrál ki az előválasztásból, akkor a jelenlegi állás szerint csak a szocialista Horváth Csabával kell megmérkőznie. Kérdés, van-e így értelme az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiválasztásának, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a Párbeszéd társelnöke népszerűségben veri a budapesti pozíciót időről időre megpályázó szocialistát. Valamennyi ellenzéki párt kifarolna a szocialisták előválasztási ötletéből: az LMP még idén dönt arról, hogy beáll-e Puzsér Róbert mögé, de ha a Jobbik támogatását is el szeretnék nyerni, akkor nem engedhetik a médiaszemélyiséget az általuk balosnak tartott előválasztási folyamatba. A DK hivatalosan azt mantrázza, partner lesz, de Gyurcsány Ferenc már most agyrémnek nevezte a szocialisták házi voksolásról szóló indítványát. A kispártok pedig vagy az uniós választás után akarnának szavazni a főpolgármester-jelöltről, vagy újraindítanák a folyamatot, és először arról tárgyalnának, hogyan is nézzen ki az előválasztás.

2018. november 28., 06:22

Szerző:

Szinte huszonnégy óra alatt szertefoszlott a szocialisták reménye, hogy az ellenzéki előválasztáshoz az összes demokratikus párt főpolgármester-jelöltje is csatlakozzon. Amikor Molnár Zsolt budapesti szocialista elnök és Tóth Bertalan pártelnök bemutatta újságíróknak az előválasztás kampányvideójának 1.0-s verzióját, annyit lehetett tudni, hogy a szocialista pályázó, Horváth Csaba biztosan indul. Egyedüli jelentkező volt a párton belül. Molnár Zsolt biztatta a nyerésre esélyes polgármestereket, Gajda Péter kispesti és Tóth József XIII. kerületi városvezetőt, sőt Tüttő Katát, volt fővárosi, ma hegyvidéki képviselőt is az indulásra, de mindegyikük kikosarazta.

Nem volt egyértelmű, hogy a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely indul-e a megméretésen. Bár ő jelezte, hogy jó dolognak tartja az előválasztást, de okozott némi bizonytalanságot a kispárt másik elnökének, Szabó Tímeának a nyilatkozata, amely szerint mindenfajta szövetségi politikát úgy tudnak elképzelni, ha Budapesten Zugló polgármesteri posztjára továbbra is Karácsony Gergely lesz az ellenzék jelöltje, és ezt szövetségeseik helyi, regionális és országos szinten is támogatják.

A történet szempontjából mellékvágány, de jellemző, hogy Mesterházy Attila volt MSZP-pártelnök a Facebookon háborodott fel. „Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket?” Mesterházynál az verte ki a biztosítékot, hogy a Párbeszéd olyan feltételeket szabott, amelyekről korábban nem volt szó. A volt pártelnök felháborodásával lényegében az egykori SZDSZ-szel szembeni fenntartásokra emlékeztetett. Anno a szocialisták úgy érezték, a náluknál kisebb taglétszámú és támogatottságú liberálisok folyton őket akarják irányítani, zsarolni.

Karácsony nem tartotta szerencsésnek elnöktársának fogalmazását, szerinte ezzel ők csak azt akarták mondani, hogy azokat a polgármestereket, akik sikeresek voltak, nem kéne lecserélni. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a Párbeszéd társelnöke azt mondta, többen kapacitálják arra, hogy induljon a főpolgármesterségért, és ő lojális a közösségéhez. Az előválasztás megkönnyítené a dolgát: ha nem lesz megfelelő a támogatása, akkor „boldogan vállalja” a másik, kisebb feladatot, amit amúgy is imád, és áldozatnak tekintené, ha el kellene engednie.

Fotó: Merész Márton

Ha Karácsony beszáll a főpolgármester-jelölti előválasztásba, és a próbavoksoláson alulmarad, akkor élesben még indulhat a zuglói városvezetői posztért a jövő októberi választásokon. De együtt, mindkét feladatra nem vállalkozhat: ha ő lesz az ellenzék közös jelöltje Tarlós ellenében, el kell engednie zuglói székét.

Elvileg lehet még egy ellenfele is: Puzsér Róbert. De a független jelölt – aki mögé még beállhat az LMP, csak egy hivatalos aktus, egy kongresszusi szavazás kell hozzá – csupán internetes voksolást akar. A szocialisták viszont a személyes szavazást is megengednék.

Molnár Zsolt a háttérbeszélgetésen lényegében arra utalt, ha Puzsér nem adja fel ezt az álláspontját, akkor nem gondolja komolyan a választáson való indulását sem. És különben is: ők a Párbeszéddel és a Szolidaritással egyeztettek az előválasztás menetrendjéről, szabályairól szóló javaslatról, az végül is hármójuk közös indítványa. Várják, hogy Puzsér is csatlakozzon.

Párbeszédes forrásaink a közös javaslatról szóló megjegyzésre csak csóválják a fejüket, és sokat sejtetően hümmögnek, jelezve, ráncfelvarrásra szorul az ötlet.

De lássuk, mit is javasolnak a szocialisták. Szerintük lényegében 2019. február 3-án este nyolc óráig el kellene dőlnie, kit indít az ellenzék Tarlós István ellen a jövő őszi főpolgármester-választáson. A szimpatizánsok interneten és személyesen is szavazhatnának az ellenzék jelöltjeire. Ehhez a két ünnep között, december 27–28-án, illetve jövő január 9-től 23-ig regisztrálniuk kell az erre kijelölt helyeken: pártirodákban, illetve a budapesti utcákon kihelyezett, öt fűthető sátorban. Meg kell adniuk személyes adataikat, és egy úgynevezett értéknyilatkozatot kell kitölteniük, amely szerint ők ellenzéki voksolók. Persze ha a Fidesz úgy akarja, ezt könnyen ki lehet cselezni. Elég csak néhány elszánt aktivista, aki azt hazudja, hogy balos voksoló, és már regisztrálhatnak is. A szocialisták szerint azonban ennek kicsi az esélye, ugyanis ezekben az ellenségkereső időkben senki sem kockáztatja meg, hogy rákerüljön egy szocialista adatlapra. Naivitás? Eldől majd. A szocialisták azért azt is hozzáteszik: ha csalást észlelnek, választási testületeik érvényteleníteni fogják a helyi eredményeket.

A jelölteknek január 7-ig kellene jelentkezniük kétezer támogató aláírással. Az aláírások valódiságát szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Az aláírások esetleges adás-vételét így le tudják fülelni. Elvileg. Mert ez igazán az országos választási szerveknek sem sikerült.

Január 9. és 23. között zajlana az előválasztási kampány, és január 28. és február 3. dél között lehetne voksolni. A személyesen szavazók a pártirodákban és a sátrakban szavazhatnak majd. Akik interneten szeretnének ikszelni, a regisztráció után kapnak egy e-mailt arról, hogy ezt milyen felületen tehetik meg. Felkérnek közvélemény-kutató intézeteket is arra, hogy ellenőrizzék a választás tisztaságát. Tízezres nagyságrendű részvételre számítanak, és néhány milliós költsége lesz a lebonyolításnak.

A szocialisták bíznak abban, hogy a DK is csatlakozik, hiszen Gyurcsány Ferenc is beszélt arról, nem zárkóznak el, ha valódi előválasztás lesz. Rónai Sándor, a párt szóvivője lapunknak azt mondja, csak akkor van esélyük a demokratikus pártoknak, ha egy jelölt áll szemben Tarlós Istvánnal.

– Nekünk mindegy, hogy ezt a jelöltet előválasztással vagy tárgyalással találjuk meg. Partnerek leszünk, bárhogy dönt is a többség: ha lesz előválasztás, akkor abban veszünk részt, ha tárgyalás, akkor abban – teszi hozzá.

Hogy a kép még kuszább legyen, megszólalt az ügyben Gyurcsány Ferenc pártelnök is. Az Inforádióban az MSZP előválasztási koncepcióját agyrémnek tartotta. „Lehet előválasztás, én ezt a projektet túlságosan nem kedvelem, de ellenemre sincsen. Nem látom be, hogy miért nem lehet egyébként magukat komolyan vevő pártvezetőknek leülni, és azt mondani, gyerekek, állapodjunk meg, őt indítjuk közösen. Ha másnak is van jelöltje, és nem tudnak dönteni, akkor kell előválasztás. De előbb eldönteni, hogy legyen előválasztás, utána keresgetni hozzá a jelölteket, ez maga az agyrém.”

És hogy ők indítanak-e jelöltet?

– Elég sok jelölt van a posztra, mi nem szeretnénk ezek számát szaporítani – válaszolja lapunknak a DK szóvivője.

A szocialisták nem tárgyaltak az LMP-vel, mert – mint Molnár Zsolt mondja – nem tudják, hogy ki a kompetens az ügyben, de Tóth Bertalan pártelnök szerint a Márki-Zay-féle mozgalommal egyeztetni fognak.

Fotó: Merész Márton

LMP-s forrásunk szerint várhatóan december 8-án, a párt Budapest-kongresszusa dönt arról, beállnak-e Puzsér Róbert mögé. Méréseik szerint Karácsony a legerősebb jelölt, de egy Puzsér–Horváth Csaba-párharcban a független aspiráns győzne. Puzsér szerintük azért akar csak internetes voksolást, mert úgy gondolja, abban ő lenne a nyerő. Árnyalja a képet, hogy a HVG-ben közölt, az Idea Intézet által készített felmérés szerint a budapestieknek csak 22 százaléka voksolna rá. Úgy tudjuk azonban, további kutatások is várhatók a párt kongresszusáig Puzsér megítélését illetően. Az LMP puhatolózó tárgyalásain az derült ki, hogy a Jobbik beállna a médiaszemélyiség mögé, de ha Puzsér részt vesz a balos előválasztáson, akkor nem fogják támogatni, mert a jelöltségét nem tudják lenyomni a liberálisellenes tagságuk torkán.

A Jobbik az előválasztás kérdésében biztosan nem akar közösködni a szocialistákkal. Tokody Marcell fővárosi képviselőjük lapunknak azt mondja: az ő olvasatukban ez az egész történet az MSZP és a DK speciális színjátéka, politikai casting, amivel nekik semmi dolguk nincs.

– Ebben a politikai blöffben nem veszünk részt – teszi hozzá.

Hogy indítanak-e saját jelöltet?

– Ez a jövő zenéje. Egy darabig titok marad a válasz – válaszolja sejtelmesen.

A Momentum azt jelezte az MSZP-nek, hogy május végén kellene megrendezni az előválasztást, amit a szocialisták későinek tartanak. A Momentum sajtóosztálya kérdéseinkre közleményben válaszolt. E szerint a párt „teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy egy jelölt álljon Tarlós Istvánnal szemben a választásokon”. Nem gondolják azonban, hogy „az előválasztás alkalmas eszköz ennek elérésére, sokkal célszerűbb volna például közvélemény-kutatással lemérni az esélyes jelölteket, és ezek alapján döntést hozni. A Momentum pedig jelenleg az EP-választásokra koncentrál, mert hiszi, hogy csak akkor van remény budapesti győzelemre ősszel, ha májusban meg tudjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek.”

Május végén már késő az előválasztással foglalkozni, mindenki elmegy szabadságra. Nyár végén már dübörögni fog a kampány – ezt mondják LMP-s és szocialista forrásaink is.

A Liberálisok sem örültek a szocialisták javaslatának. Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese, egyben főpolgármester-jelöltje abban bízik, hogy kétfordulós lesz az előválasztás. Lapunknak azt magyarázza, hogy mivel előzetes egyeztetés nélkül, az ismert feltételrendszer mellett indult el a folyamat, ezért azt a balos pártok előválasztásának tartják. Azt remélik, hogy a baloldal az előválasztás jelenleg zajló első fordulójában kiválasztja saját jelöltjét, hogy a második fordulóban már a teljes demokrata ellenzék összes jelöltje mérettethesse meg magát. A Liberálisok szerint „jelenlegi formájában az előválasztás pusztán a poszt-MSZP-s baloldal tartalmi elemek nélküli, programalapú viták helyett személyi kérdésekről szóló házi versenye, amihez nem kívánnak asszisztálni”.

– Bízom benne – mondja Sermer Ádám –, hogy ez minél előbb lezajlik, és leülhetünk egy összdemokratikus előválasztásról tárgyalni, és a programunkról is egyeztetéseket kezdünk. Közös értékek nélkül ugyanis nem várható el a választóktól, hogy más pártok jelöltjeire szavazzanak.

És a kör bezárult.