„Táncolj Viki, búcsúbuli!” – A Várban tüntetett az ellenzék, a tömeg az ÁSZ székháza elé vonult

Útba ejtették az MTA-t is.

2019. február 10., 19:20

Szerző:

Miközben Orbán Viktor embernagyságú fekete kordon mögött ünnepelte saját magát a Várkert Bazárban tartott értékelő beszédében, az ellenzék a budai Várba, a Szent György térre vonult tüntetni vasárnap délután.

Fotó: Bíró Veronika

Fél négykor, kezdés előtt fél órával tüntetőt még alig lehetett látni a helyszínen, rendőrt és újságírót annál többet, csak négy után nőtt több száz fősre a létszám.

Fotó: Bíró Veronika

A tömegben egyelőre az MSZP-s Szanyi Tibort és Horváth Csabát, illetve a DK-s Gréczy Zsoltot és Varju Lászlót láttuk, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét, Dobrev Klárát is, amint éppen azt magyarázta néhány tüntetőnek, hogy a férjével sorsot húztak, ő vigyáz most a pici gyerekre otthon. Valaki erre kissé ostobán megjegyezte, hogy most a pártelnök volt a soros. Gréczy Zsolt tesz egy rosszmájú megjegyzést, amely szerint  Kósa Lajos 83 éves édesanyja lett a Wall Street farkasa.

Fotó: Bíró Veronika

„Bajszos szar!” „Orbán takarodj!” – csendül fel néha. 

Fotó: Bíró Veronika

A tüntetés hivatalosan negyed ötkor el is kezdődött az ex-KDNP-s Lukácsi Katalin felszólalásával, aki arról beszélt, hogy az ellenzéke most valódi, ügyek mentén megvalósuló együttműködést folytat, a demonstráció után pedig az Állami számvevőszék épülete elé vonulnak szolidaritásul a megbírságolt ellenzéki pártokkal.

Fotó: Bíró Veronika

Utána Gréczy Zsolt szólalt fel, aki szerint Orbán Viktor évértékelőjéből fájóan hiányoztak a a devizahitelesek, a nyugdíjasok és az a 600 ezer magyar, aki kivándorolt Magyarországról. – Magyarország „államformája” pedig diktatúra – fűzte hozzá a DK-s politikus, aki szerint a Fidesszel szembeni ellenzéki összefogás nem a kommunisták és fasiszták találkozása, hanem valódi együttműködés. Az igazi kommunisták és nyilasok pedig a Fideszben vannak – üzente a DK-s politikus a kommunisták és nyilasok találkozásáról értekező Orbán Viktornak. Ezt a tömeg füstgránátok meggyújtásával nyugtázta.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a maga részéről egy „Soros-ösztöndíjas diák év végi feleléséhez” hasonlította az évértékelőt, és a Mészáros Lőrinc látványos vagyongyarapodása miatt erkölcstanból 1-est adott Orbán Viktornak. Szerinte a Fidesz legnagyobb szövetségese a közöny. Az LMP-s Schmuk Erzsébet ezután azzal állt pódiumra, hogy a Fidesz népszerűsége a friss felmérések szerint zuhan, a miniszterelnök pedig csak azért tett bejelentést a nagyvonalú családtámogatási rendszerről, mert rájött, hogy migránsozással nem tud több szavazót szerezni az EP-választásokra. – Hiába születik több gyermek Magyarországon, ha fennmarad a gyűlölet kultúrája – fűzte hozzá. 

Fotó: Bíró Veronika

A január óta miniszterelnöki irodaként szolgáló karmelita kolostorra közben kivetítették az O1G-t, csak alig látszott, hiszen még világos van.

Ami a felszólalásokat illeti, a Liberálisok részéről Bősz Anett azt mondta, demokráciát és európai Magyarországot követelnek, az MSZP-s Banóné Borbély Ildikó pedig egy 2007-es Orbán-idézetet vett elő: „A kapitalisták azok, akik eladják nekünk azt a kötelet, amire majd felakasztjuk őket”. A momentumos Nemes Balázs, a párt pécsi politikusa a vidéki tüntetőknek kért tapsot, a beszédében pedig kiállásra buzdított a kvázi felszámolásra ítélt Magyar Tudományos Akadémiáért. A beszédek sorát aztán Szél Bernadett zárta, aki a szintén a független parlamenti képviselő Hadházy Ákossal az oldalán arról beszélt, hogy eljött a tettek ideje, van még szabad média, és vannak még szabad emberek Magyarországon, Polt Péter és az ÁSZ pedig az a „két csahos kutya”, aki védi Orbán Viktor rendszerét, Kövér László pedig a törvénytelenséget törvénnyé teszi az Országgyűlésben. – Ti vagytok azok, akik büszkén jöttetek, és kerestétek egymást. Ők sötétben lopakodtak be a Várkert Bazárba, mert félnek. De mi nem félünk  – hangoztatta Szél Bernadett, aki szerint

az MTA-t a legnagyobb magyar alapította és a legkisebb magyar akarja sírba tenni.

Hadházy Ákos ezután megkockáztatta, hogy mivel a legjobb védekezés a támadás, a következő tüntetést Támadás címmel kellene tartani. Ehhez nem kellenek fegyverek, csak toll, papír, és nagyon sok elszántság. Az aláírásgyűjtő akciójára gondolt a csatlakozásért az Európai Ügyészséghez.

A beszédek közül ez volt az utolsó, a tüntetést a Himnusz eléneklésével kezdték, és az Örömódával, illetve a Szózattal fejezték be. A menet elindult az Állami Számvevőszék székháza elé. Az MTA előtt megáll egyperces csenddel nyilvánítani szolidaritást a kutatókkal. Most már annyi tüntető van, hogy itt a Dísz tér felé kissé beállt a tömeg, nagyon lassan haladunk – írta tudósítónk, Bíró Veronika fél hatkor a helyszínről.

Fotó: Merész Márton

A menet 1-2 ezer fős lehet, elég zajosan, kitartóan fütyülve vonulnak a szűk utcákon a Lánchíd felé. – Fidesz-maffia! – skandálták a tüntetők. Hat előtt öt perccel értek az alagúthoz a Clark Ádám tér előtt. Lépésben lehetett menni. Útközben két nő beszélgetéséből hallottunk egy részletet. Egyikük azt mondta, ilyen hataloméhes diktátort még sehol nem látott. Erre a másik úgy reagált, nem lett volna szabad hatalmat adni a kezébe. – Viszket a tenyér, nyílik a bicska, Bayer Zsolt az ötös számú csicska – szórakoztatta magát eközben a közönség.

Fotó: Merész Márton

Az MTA előtti előtti egyperces csend elég zajosra sikeredett, a tüntetők ugyanis azt skandálták, hogy „Szabad ország, szabad egyetem!”, aztán az épületre is kivetítettek egy O1G-t. – Táncolj Viki, búcsúbuli! – csendült fel ezután.

Az Állami Számvevőszék székházánál készenlétis rendőrök sorfala várta a tüntetőket.

Fotó: Merész Márton

Elsőként a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio szólalt fel, azt firtatva, hogy ha a pártokkal ezt meg merték csinálni – tíz- és százmilliókra büntetni őket –  akkor mit fognak csinálni egy átlagos magyar emberrel. Nemes Balázs ezután arról beszélt, hogy az ÁSZ büntetései miatt a Momentum nem tudja fenntartani magát, de minden egyes tüntetés egy újabb szeg a NER koporsójában.

Fotó: Merész Márton

Kunhalmi Ágnes az MSZP nevében azt kiáltotta a mikrofonba,, hogy ha Ha nyíltan betiltják az ellenzéki pártokat, akkor sem fognak meghátrálni, az LMP társelnöke Demeter Márta pedig arról beszélt, hogy az Orbán-rendszer retteg, sokkal gyengébb, mint amilyennek tűnik. – A mi gerincünket nem elehet eltörni – bizakodott ezután a jobbikos Kepli Lajos az ÁSZ által a pártra kiszabott csaknem egymilliárd forintos büntetés árnyékában, a DK-s Arató Gergely pedig azt mondta: – Magyarországot jobban szeretjük, mint hogy féljünk tőlük. Ezzel a tüntetés véget ért, a tömegben azonban kiosztottak 2000 matricát a „Fidesz pártszékház” felirattal, szervezőként Lukácsi Katalin azt kérte, mindenki ragassza őket oda, ahová valók.

Fotó: Merész Márton

 A tömeg ezután elkezdett oszladozni, és bár néhányan kiadták a „Lánchídra!” jelszót, ennek sok foganatja nem volt, fél nyolckor mindössze tízegynéhányan álldogáltak a hídon. A Lánchíd éjfélig hivatalosan le van zárva, közvetítésünk pedig véget ér, köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.