Ellentmondott Sebastian Kurznak a helyettese, Heinz-Christian Strache szerint Magyarország joggal emel panaszt

2018. szeptember 15. 18:25 - szerző: 168 Óra/MTI

A magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről tartott európai parlamenti szavazáson a tartózkodások miatt nem volt meg a kétharmados többség – hangsúlyozta szombati Facebook-bejegyzésében Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke úgy vélekedett, hogy emiatt Magyarország joggal emel panaszt az Európai Unió Bíróságánál.

Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor egy közös sajtótájékoztatón – nagy a barátság, csak nehogy osztrák koalíciós válság legyen belőle
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az osztrák kormánykoalíció kisebbik pártjának vezetője a szombati bejegyzésben számolt be a Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Grazban péntek este tartott találkozójáról, amelyen – mint írta – jószomszédi és baráti hangulatú megbeszélést folytattak.

Heinz-Christian Strache a Sargentini-jelentésről tartott szavazással kapcsolatban szégyenletesnek nevezte az Európai Parlament Magyarországgal szembeni eljárását. Emiatt „jogos a csalódás” – hangsúlyozta bejegyzésében az osztrák politikus.

Csakhogy eközben Sebastian Kurz osztrák kancellár és pártja – mint megírtuk –, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kiállt a Sargentini-jelentés mellett. A politikus hétfőn este az osztrák közszolgálatnak adott interjúban közölte, hogy támogatja, hogy indítsák el a 7. cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Azt is hozzátette, hogy ha elindul az eljárás, a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból. Ezzel Kurz egyértelművé tette, hogy noha Orbán Viktor 30-as évei elején járó, tapasztalatlan fiatalembernek minősítgette, jogállami elkötelezettsége szilárd.

Az osztrák kormánykoalíció másik pártja, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már ekkor egyértelművé tette: ők viszont még szorosabban együttműködnének a Fidesszel. Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn Facebook-oldalán is írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban.