Elkezdte támadni a szombathelyi ellenzéki összefogást a házi őrizetből nemrég szabadult Czeglédy Csaba

Nímandozza az LMP-seket, szalonnácizza a Jobbikot. A börtönből való szabadulása idején világosodott meg.

2019. március 19., 15:54

Szerző:

Március 7-én szüntette meg a bíróság a költségvetési csalással vádolt, volt MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba háziőrizetét Szombathelyen, csaknem három hónappal azután, hogy tavaly decemberben véget ért Czeglédy előzetes letartóztatása. Tizenegy nap múlva, azaz hétfőn Czeglédy egy hosszú Facebook-bejegyzéssel jelentkezett, amin állítása szerint három hónapja rágódott. Ezek szerint rágódása a szegedi börtönből való szabadulásának időszakában kezdődhetett.

„Igazságtalan lenne a szombathelyi LMP-vel és nímand képviselőivel, ha nem foglalkoznék a szombathelyi baloldal és Jobbik násztáncával” - kezdi írását a politikus, aki a továbbiakban páros lábbal száll bele az országban elsőként Szombathelyen létrejött, teljeskörű ellenzéki összefogásba, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvételével, amellyel az őszi önkormányzati választásokon akarják végleg legyőzni a városban a Fidesz közelmúltban megroppant uralmát.

Az írás lényege, hogy a szombathelyi baloldalnak semmi szüksége a korábban antiszemita és cigányellenes eszméket valló Jobbik, valamint az LMP helyi támogatására a Fidesz legyőzéséhez. A büntetőeljárás alatt álló politikus emlékeztet, az előző önkormányzati választásokon, vagyis 2014 őszén a szombathelyi baloldal „a kollaboráns LMP és a Jobbik nélkül megnyerte a választókörzetek felét”, csupán 560 szavazaton múlt a polgármesterválasztás kormánypárti megnyerése, de a Fidesznek végül nem lett többsége a képviselőtestületben. Az egyik szombathelyi közös jelöltet, a jobbikos Balassa Pétert mindezek után Czeglédy Csaba „szalonnácinak” nevezte.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az Úgy Tudjuk vette észre, hogy házi őrizetének megszűnése után napon Czeglédy Csaba az LMP megyei szervezetének elnökét, Németh Ákost támadta egy másik Facebook-bejegyzésben. Az LMP-nek felrótta kihátrálást a 2014-es helyi összefogásból, továbbá azt, hogy Németh Ákos az elhunyt MSZP-s önkormányzati képviselő, Gyebrovszki János egyéni körzetét kapta meg Szombathelyen az ellenzéki szövetség jelöltjeként, pedig Czeglédy szerint az LMP-s politikus „Gyebro cipőfűzőjét sem köthette volna be”.

Czeglédy Csaba álláspontjának érdekessége, hogy a jogász korábban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének ügyvédje is volt, és nagyon jó kapcsolatot ápolt a politikussal és családjával. Még hitelt is kapott Gyurcsány családi cégétől. Csakhogy a DK elnöke március 15-én beszédében azt mondta,

„Készek vagyunk megtenni, amit eddig soha: tárgyalni kell a Jobbikkal!”.

Ennek fényében a DK nemcsak Szombathelyen, de Egerben, Miskolcon, Pécsen és várhatóan további településeken kész a szövetségkötésre a Jobbikkal. Vagyis Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc két homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedett.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.