Elkezdődtek a műtétek a Fiumei úti traumatológiai intézetben, és még a főigazgató is válaszolt

2019. március 20., 16:21

Szerző: Bíró Veronika

Információink szerint szerda délután elkezdődtek az érsebészeti műtétek a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti sebészetén. Reggel, délelőtt még várakoztatták a betegeket, de délután elkezdték műteni őket.

Fotó: Eifert János

Amint arról beszámoltunk, kedden reggel nem végeztek érsebészeti műtéteteket a baleseti osztályon. Az első beteget betolták a műtőbe, de nem sokkal később műtét nélkül kitolták. A második beteget már nem is vitték be. Az egyik páciens hozzátartozójával egy ápoló közölte, hogy azért nem tudták elvégezni a beavatkozást, mert a műtőssegédek egymás után mondanak fel.

Szerda délelőtt még nem lehetett tudni, hogy meddig tart ez az állapot.

Februárban Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzése nyomán megírtuk, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata alapján az intézetben március 1-től május 31-ig szünetel az akut érsebészeti ügyelet, mert nincs elég érsebész szakorvos az ügyelet ellátására. Ez akkor azokat az eseteket érintette, amelyek nem várhatnak, azonnal operálni kell. Tegnapig viszont a tervezett, nem azonnali műtétet jelentő érsebészeti ellátást tudták biztosítani.

A kórház érdeklődésünkre közölte, hogy közleményt ad ki a történtekről, ezt azóta is várjuk.

Szerda este végre megjött a válasz. Sásdi Antal főigazgató azt írta:

„A híradásokban megjelentekkel ellentétben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben az akut műtéti beavatkozásokat ezúttal sem kellett elhalasztani, a sürgős műtéteket elvégeztük, és a következő napokban is el fogjuk végezni.

2019.03.19-én a két műtőre kitűzött programot egy műtőre csoportosítottuk át.

Két műtőssegéd távozott kórházunkból, helyettük 2 fő felvétele folyamatban van. A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet folyamatos műtéti tevékenysége biztosított."

A válasz megemlíti, hogy a sürgős műtéteteket el tudja végezni az intézmény. Arra a főigazgató nem tért ki, hogy a tervezett, nem azonnali beavatkozást igénylő kezeléseket is biztosítják-e.

Az alapján viszont, hogy két műtőt egyre csoportosítottak át, feltételezhető, hogy egyes kezeléseket halasztani kell.

Arra sem kaptunk választ, hogy hogyan alakult ki a váratlan hiány. Ez azonnali felmondás esetén érthető lenne, vagy abban az esetben, ha a műtőssegédek felmondási ideje alatt nem sikerült pótolni a két embert. Sásdi Antal tájékoztatása szerint még folyamatban van a felvétel.