Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Elkezdődött a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás, rengetegen állnak sorba szavazni

2019. június 20. 13:36 - szerző: 168 Óra

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Csütörtök reggel elkezdődött az online és a személyes budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás, hogy kiderüljön,  ki Kálmán Olga, Karácsony Gergely vagy Kerpel-Fronius Gábor lesz Tarlós István budapesti főpolgármester ellenzéki kihívója az őszi önkormányzati választásokon. A tisztánlátás kedvéért összegeztük a legfontosabb információkat.

Fotó: Merész Márton

Az ellenzéki pártok megállapodása szerint egy második fordulóban június 20-tól 26-ig lehet szavazni a pártok jelöltjeire:

A jelöltek két vitát tartottak szélesebb közönség előtt, ahol a választók is kérdezhettek, valamint sor kerül egy utolsó vitára is vasárnap az ATV-n. Az első vitáról készült tudósításunkat itt, a második vita közvetítését itt találják.

A jelöltek a vitákon mutatott eddigi teljesítmény alapján egyértelmű nyertest nehéz hirdetni, a különbségek ugyanis alig mutatkoztak meg eddig, mindegyikük színvonalasabb közlekedést, több zöldterületet ígért, valamint jobb lakhatási körülményeket, ráadásul ezt sokszor az egymásra ráígérés kísérte. A leghangsúlyosabb, hogy vissza akarják venni a fővárost a Fidesztől.

Az ígérgetésben a legrealistábbnak Kerpel-Fronius Gábor tűnt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetés alapján mit lehet megtenni ellenzékiként az Orbán-kormány árnyékában, illetve mit a leváltása után. A Momentum jelöltje igyekszik hangsúlyozni, hogy nem szabad pusztán a baloldali szimpátia alapján szavazni, mert Karácsony Gergely és Kálmán Olga kisebb eséllyel szólítja meg az MSZP-P-DK táborán kívül esőket, Tarlós Istvánnal szemben pedig azokra a szavazatokra is szükség van. Előnye, de egyben hátránya is lehet, hogy a politikába alig egy éve érkezett, eddig cégvezető volt. A jelöltek között az ő szónoki képességeibe lehet a legtöbbet belekötni.

Karácsony Gergely elsősorban zuglói városvezetői tapasztalataira épít, az ottani eredményeket szeretné átültetni a fővárosi városvezetésbe is. Tapasztalata szembetűnő, lényegesen több folyammattal van tisztában, mint ellenfelei. Ugyanakkor hátránya, hogy érintett a fővárosi parkolási maffia térnyerésében, az MSZP és a Fidesz közötti alkut megtűrte, ami azt eredményezte, hogy az ingyen pénznek számító parkolás még veszteséges is lett Zugló számára. További hátránya az MSZP-P mélyrepülése, túl van két vesztes választáson.

Kálmán Olga legnagyobb előnye az ismertsége, riporteri karakterét sok ellenzéki megkedvelhette az elmúlt évtizedekben. Gördülékenyen beszél, él a vitákban, jól tudja az ellenfelei szófordulatait a maga céljaira használni, úgy feltüntetni, mintha ő mondta volna. Sajnos azonban ez már nem előny a programját vizsgálva, ami egyedi ajánlatokat alig tesz, inkább tűnik ellenfelei ajánlatainak keverékének. Város- és cégvezetői tapasztalattal sem rendelkezik, illetve további hátránya, hogy a DK Karácsony mögüli kifarolása miatt aligha számíthat az MSZP szavazóinak átpártolására.

A szavazásra regisztrálni kell, ezt online még június 20-án, az első napon reggel 8-ig lehetett megtenni. Személyesen továbbra is lehet regisztrálni a szavazást lebonyolító standoknál az előválasztás ideje alatt, azaz 26-án 12 óráig. Az a 18 életévét betöltött polgár szavazhat, aki rendelkezik budapesti címre vonatkozó lakcímkártyával.

A szavazóhelyiségeket az alábbi közterületeken alakították ki:

 • Móricz Zsigmond körtér
 • Széll Kálmán tér
 • Blaha Lujza tér
 • Nyugati tér
 • Örs vezér tere
 • Boráros tér
 • Csepel, Görgey tér
 • XV. kerület Fő tér
 • Lehel tér
 • Nagyvárad tér (aluljáró)
 • Újpest Városközpont
 • Flórián tér
 • XVII. kerület, Rákoskeresztúri központ
 • Kispest, Határ út
 • Kőbánya-Kispest metróállomás