Elképesztő mennyiségű pénz, több mint kilencvenmilliárd forint pihen Mészáros-cégbirodalom ékkövének a bankszámláján

2018. augusztus 1. 08:17 - szerző: Ágoston Zoltán

Egyik pillanatról a másikra hatalmasat nőtt Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester vezető építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámlája, amelyen egy fúzió nyomán tavaly év vége felé 90 milliárd forint pihent – derül ki a 24.hu cikkéből. 

Fotó: Kovalovszky Dániel

A Mészáros-cégbirodalom néhány hónapja megszerezte a  V-Híd Építő Zrt. nevű céget, amelyet beolvasztottak a Mészáros és Mészáros Kft.-be, és amíg az előbbinek 16,5 milliárd forintos  bankbetétje volt, a cégbirodalom ékkövének számító Mészáros és Mészáros Kft.-nek 74,7 milliárd forint szerepelt a vagyonmérleg-tervezetében.

Ez összesen 91,2 milliárd forintot jelent,

ami feltűnően nagy összegnek számít annak a fényében is, hogy az eddigi csúcstartó Simicska Lajos fémjelezte Közgép helyét átvevő Duna Aszfalt Kft. bankszámláján is „csak” 30 milliárd forint van. A Mészáros és Mészáros Kft. elképesztő mennyiségű pénze persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a cég egyeduralkodóként tarol a közbeszerzéseken, a beruházások 80-85 százalékát pedig az Európai Unió által nyújtott támogatásból finanszírozzák. Az EU még alapkőletétel előtt odaad 30 százalékot előlegként, de Magyarországon az Orbán-kormány nagyvonalúságának köszönhetően a pályázati győztesek 50 százalékos előleget is kérhetnek.

A Mészáros Lőrinc cégbirodalma csak a Fidesz április 8-i választási győzelme óta több mint 200 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el.