Elítéltek egy társaságot, akik fogva tartottak két mosógépszerelőt, mert nem jól javították meg a mosógépet

2018. november 9. 12:16 - szerző: 168 Óra

Tavaly februárban Mné Sz. M. a lakására hívott két mosógépszerelőt, hogy javítsák meg a mosógépét. A két férfi hozzá is kezdett a javításhoz. Ekkor viszont M. Zs. felelősségre vonta őket azért, hogy korábban nem jól javították meg a gépet, pedig 15 ezer forintot fizetett nekik. Kérte, hogy adják vissza neki ezt az összeget, és közölte velük, hogy addig nem engedi el őket, amíg a pénzt vissza nem adják. Mné Sz. M. kulcsra zárta a lakás ajtaját. Az egyik szerelő közölte, hogy nincs nála pénz, erre M. Zs. mellkason megütötte és megfenyegette őt – áll a Bíróság honlapján.

Mné Sz. M. és egy harmadik személy, G. Z. is közölte a szerelőkkel, hogy addig nem hagyhatják el a lakást, amíg vissza nem fizetik a korábbi javítás díját. A többszöri fenyegetés hatására az egyik sértett felajánlotta, hogy a bankkártyájáról leveszi a 15 ezer forintot. Ezért őt kiengedték a lakásból, társát viszont fogva tartották mindaddig, amíg a pénzzel vissza nem ért. A távozó sértett a lakáson kívül értesítette a rendőrséget, akik kiszabadították munkatársát a lakásból.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 áprilisában társtettesként elkövetett emberrablás bűntette miatt M. Zs. elsőrendű vádlottat 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és elrendelte pártfogó felügyeletét. Szabályként előírta, hogy a sértettektől és munkahelyétől tartsa távol magát.

Mné Sz. M. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberrablás bűntette miatt 1 év 7 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

G. Z. harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberrablás bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és elrendelte pártfogó felügyeletét, valamint szabályként előírta, hogy a sértettektől és munkahelyétől tartsa távol magát.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak felmentésért fellebbeztek.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla enyhített az elsőfokú ítéleten. M. Zs. esetében a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének próbaidejét 3 évre enyhítette. Mné Sz. M. szabadságvesztés büntetését 1 évre, a felfüggesztés próbaidejét 3 évre enyhítette. G. Z. vádlott szabadságvesztését 1 év 4 hónapra, a felfüggesztés próbaidejét 2 évre enyhítette. M. Zs. és G. Z. esetében mellőzte a pártfogó felügyelet elrendelését.

(A 444.hu nyomán.)