Elítélte a Kúria a TV2-t, amely három napon át csak a Fidesz-KDNP választási kampányáról volt hajlandó hírt adni

2019. április 27. 07:46 - szerző: Ágoston Zoltán

A TV2 megsértette a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét – mondta ki pénteken a Kúria a Jobbik beadványa nyomán. A szélsőjobboldali párt azután fordult a testülethez, hogy április 15-17. között a kereskedelmi televízió híradója kizárólag a Fidesz-KDNP EP-választási kampányáról számolt be, ellenzéki pártokéról említést sem tett. Bár a beadványt a a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Kúria pénteki döntésében eltiltotta a TV2-t a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy végzés rendelkező részét három napon belül a jogsértő közléssel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon közzétegye.

„A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 53/2019. számú határozatát megváltoztatja és megállapítja, hogy a TV2 április 15-17-e között a Tények , Tények este, Tények reggel, Tények röviden, Tények extra című hírműsorainak a választási kampányban való részvétellel összefüggő híreivel megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény »esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között« alapelvét. (...) A tartalmi elemzés alapján a Kúria azt állapította meg, hogy a Fidesz-KDNP jelölő szervezet három egymást követő napon többször is megjelenhetett, kifejthette az Európai Unió bevándorlási politikával kapcsolatos véleményét, míg más jelölő szervezetek részére egy esetben sem adott megjelenési lehetőséget a médiaszolgáltató”

– hangzik a Kúria határozata, amelyben a testület rövid idő alatt másodszor bírálta felül a Nemzeti Választási Bizottságot. Bírságot a Kúria nem szabott ki. Ezt a határozat a jogsértés fennállásának rövid időtartamával és a szándékosság hiányával indokolta.

(A hvg.hu nyomán)