Elismerte az államtitkár, hogy súlyos bántalmazás történhetett a mozsgói szociális otthonban

2019. április 18., 06:10

Szerző:

Súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságíróknak.

Fülöp Attila kijelentését arra alapozza, hogy eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Az ügy előzménye, hogy bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért szervezethez arról, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, amelyet a panaszos videofelvételekkel is alátámasztott. A TASZ az alapjogi biztoshoz fordult, az ombudsman pedig vizsgálatot rendelt el. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai 2018 augusztusában bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartott az otthonban. A vizsgálati jelentést múlt hét elején tették közzé.

Az ombudsmani vizsgálat igazolta a bántalmazás tényét, mivel felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazások történtek, nyomozati jogkör hiányában azonban azt nem tudták bizonyítani.

Fülöp Attila államtitkár hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol azt nyilatkozta, hogy megalapozatlanok a mozsgói otthont érintő állítások, és megkérdőjeleztek a felvételek létezését is. Közölte, hogy feljelentést tett. Nem a bántalmazások, hanem megalapozatlan állítások miatt.

Ehhez képest, szerdán már Fülöp Attila elismerte, hogy megtörténhetett a súlyos bántalmazás. Igaz, azt is megjegyezte, hogy a videofelvételeket a TASZ nyolc hónapig visszatartotta.

Fülöp Attila
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár kitért arra, hogy az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Megjegyezte, ez volt az ügyben tett első feljelentés. (Azt mi tesszük hozzá, hogy mivel a panaszos anonim maradt, és az ügy résztvevőit nem sikerült azonosítani, az ombudsman nem tehetett a rendőrségen feljelentést. Ha a TASZ tett volna feljelentést, a panaszos nem maradhatott volna anonim, de ő ezt külön kérte.)

Az az MTI tudósításában nem szerepel, hogy az államtitkár közölte-e, hogy más ügyben, a vádakat megkérdőjelezve tette a feljelentést.

A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak.

Fülöp Attila azt mondta, helyesen döntött, amikor megtette a rendőrségi feljelentést, mert a három rövid felvételen jól látszik, ahogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat. Az elkövetőket a szociális otthon kollégái azonosították, tette hozzá az államtitkár.

Közölte, az eset súlyosságára tekintettel haladéktalanul kezdeményezte a két ember azonnali elbocsátását, valamint foglalkoztatásuktól történő végleges eltiltásukat.