Elindult az üzengetés a Fideszben, Palkovics beszólt Pokorninak

2018. december 11., 09:41

Szerző:

Kezd nyilvánosság előtti üzengetésig fajulni az a vita, amelyik a Fideszben tört ki az oktatás körül. Palkovics László innovációs miniszter nemrég ejtett el egy megjegyzést, amely szerint az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy a gyerekek ne vesszenek el az iskolarendszerből, amire Pokorni Zoltán egykori fideszes oktatási miniszter úgy reagált, évente tízezer gyerek elveszik a közoktatásból a tankötelezettség leszállítása miatt. Erre Palkovics László hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy reagált, hogy Pokorni Zoltánnak érdemes lenne az aktuális statisztikákat tanulmányoznia.

Palkovics László
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Pokorni Zoltán november 28-án a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapításának 30. évfordulója alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetésen bírálta az Orbán-kormány oktatáspolitikáját. Azt állította, hogy mivel a Fidesz-KDNP leszállította a tankötelezettség korát, 16 évesen a gyerekek nagy része „megy a lecsóba”, és ők a majdani munkanélküliek és közmunkások táborát növelik.

– A tankötelezettség korhatárának 16 évre csökkentése valóban helytelen lépés volt. Joggal és okkal lehet szidni azt a kormányt, amelyik ezt megtette

– jelentette ki .

Palkovics erre reagált úgy, hogy Pokorni Zoltánnak érdemes lenne az aktuális statisztikákat tanulmányozni, felkészületlennek tartja őt a kérdésben. A miniszter szerint pozitívum, hogy rengeteg szakiskolásnak már 14 évesen munkaszerződése van.

Arra a felvetésre, hogy Pokorni Zoltánnak az oktatás a szakterülete, Palkovics László azt felelte, hogy az már régen volt, az egykori tárcavezető jelenleg polgármesterként dolgozik.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.