Álljon le az ország! Sztrájkot, útlezárásokat jelentettek be az Országházhoz érkezett 15 ezres tömegnek - Percről percre

2019. január 5. 13:17 - szerző: 168 Óra

Szakadó hóban kezdődött meg a szakszervezetek és az ellenzéki pártok közös tömegtüntetése a budapesti Hősök terén, ahol már kezdésre nagyjából egy-két ezer ember gyűlt össze. A Momentum a tér sarkában lévő Fidesz-székházhoz, a Lendvay utcába hirdette meg a gyülekezőt, ám a környéket a rendőrség nagy erőkkel zárta le.

Fotó: Biró Marianna

A tervek szerint a tömeg az Andrássy úton keresztül a Kossuth térhez vonul, ahol a pártok és szakszervezetek képviselői szólalnak fel. Valamennyi szervező és csatlakozó ellenzéki párt, szakszervezet és civil szervezet erőszakmentességre, és a békés gyülekezés jogszabályi feltételeinek betartására hívja fel a figyelmet.

Ráadásul a Kossuth téren hivatalosan tehát este hatkor véget is érne a demonstráció, ugyanakkor lehet arra számítani, hogy nem mindenki megy majd haza ekkor. Estére a Yellow West HUN Facebook-csoport hirdetett megmozdulást 19 órára a Margit hídhoz, amelyet másnap reggelig elfoglalnának.

Fotó: Merész Márton

 

Fotó: Merész Márton

"Nem leszünk rabszolgák!", "Tisztes béreket!", "Orbán takarodj!", ezek a rigmusok a leggyakoribbak a tömegben. A tömeg eleje már a Kodály köröndnél jár, a vége most végez a Hősök terén. Tudósítóink szerint a létszám már több ezer fősre tehető és tovább duzzad.

A tömegben ismét egymás mellett láthatóak az MSZP-s, a DK-s, az LMP-s, a jobbikos, momentumos, az árpádsávos, vagy éppen a szakszervezeti zászlók.

A tömeg eleje lassan az Oktogonhoz ért, hogy bevárja a menet többi részét. Itt csatlakoztak a tüntetőkhöz a Hallgatói Szakszervezet demonstráló diákjai. A szervezők szerint többen vannak jelen, mint az eddigi rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken.

Fotó: Angyal Gábor
Fotó: Merész Márton

A vonuló tömegben remek hangulatot teremtett a hangszórókból zengő elektronikus, majd a mostanság felhangzó rockzene. A Hallgatói Szakszervezet nevében felszólaló fiatal elmondta, a munkássággal együtt ki fognak tartani, és nem engedik érvénybe lépni a rabszolgatörvényt. „Munkás, diák, egy az irány!” - zúgott a rigmus a tömegben.

Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton

A tömeg eleje elért az Alkotmány utcáig, amelyről már a Kossuth tér felé fordulhatnak be a tüntetők. Menet közben rengetegen csatlakoztak a tömeghez, de kérdéses, hogy a létszám elérte-e már a tízezer főt. A Kossuth téren viszont értesüléseink szerint nagyjából 1500 ember várta az érkező tömeget.

A tömeg vége jelenleg az Arany János utcánál jár, szóval hamarosan mindenki megérkezik a tüntetés végső helyszínéhez. A téren elég vidám a hangulat, ahogy az alábbi fotón pózoló Soros György és Orbán Viktor is bizonyítja.

Fotó: Biró Marianna

A fotók alapján úgy tűnik, lassan megtelik a Kossuth tér. Nem hivatalos információink szerint 13-15 ezer fő lehet a tömeg létszáma. Úgy tudjuk, az MSZP és a Momentum a Várba készül átvonulni a szónoklatok után. Hamarosan megkezdődnek a beszédek.

Fotó: Merész Márton

Az elsőként felsólaló Szűcs Tamás, a a Pegagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke közölte: Elég a szóból, eljött a tettek ideje! Többször is elismételte a korábbi tüntetéseken elhangzott rigmusát: Álljon le az ország! Megjegyezte, egy idő után már nem akarja mondani, hanem látni akarja, hogy ez megtörtént, tehát sztrájkba léptek a dolgozók.

Ezután országos sztrájkot, útlezárásokat és tüntetéseket jelentett be január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség nevében Kordás László. Az érdekvédő elmondta, elegük van abból, hogy mindhalálig dolgozzanak az emberek, főleg úgy, hogy mások döntöttek a sorsukról úgy, hogy az ő érdeküket követőként próbálták beállítani a döntéseket, így a túlóratörvényt is.

Eközben feltűnt a téren Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, valamint a másik társelnök, Karácsony Gergely zuglói polgármester, aki szintén beszédet tart majd.

Fotó: Merész Márton

„Vegyük végre kézbe a sorsunkat!" – mondta Földiák András, a Szakszervezeti Együttműködési Fórum (SZEF) elnöke. „Addig fognak minket kizsigerelni, amíg hagyjuk" – tette hozzá.

A DK-s Molnár Csaba közölte, hogy akkor sem mennek haza, ha Orbán Viktor visszavonja a túlóratörvényt, mert nem Orbán egyik, vagy másik törvénye, hanem az egész rendszer ellen küzdenek.

A tüntetés hivatalosan véget ért, közvetítésünket befejeztük. Úgy tűnik, a fogyatkozó tömeg is legalább négyfelé szakad majd.

  • Az MSZP a budai Várhoz készül
  • A Momentum az Igazságügyi Minisztérium épületéhez.
  • Egy nagyjából százfős csapat az Oktogonhoz indult, ismeretlen szándékkal.
  • Továbbá van egy bejelentett tüntetés a közeli Margit hídon, de nem tudni, hogy a Kossuth téren maradt mintegy ezer ember milyen irányban indul majd.