Elhunyt Sára Sándor, a magyar film nagy alakja

2019. szeptember 22., 12:11

Szerző:

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család vasárnap az MTI-vel.

Sára Sándor operatőri látásmódját az egész szakma elismerte, az 1960-as 1970-es években az emberi arcon megjelenő érzelmek, valamint a táj-ember viszonyának bemutatása iskolát teremtett.

Operatőrként és rendezőként is dolgozott. Legismertebb filmjei operatőrként az Apa (1966), a Szindbád (1971) és a Budapesti mesék (1976). Rendezőként legismertebb, mai napig gyakran játszott filmje a 80 huszár (1978), illetve a Feldobott kő (1966).

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.