Elhunyt Ökrös Csaba népzenész

2019. június 27., 11:20

Szerző:

Az Ökrös együttes alapítója, a magyar népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésének, tanításának kiemelkedó alakja távozott – írja a Paganeno.hu az 59 éves korában elhunyt Ökrös Csabáról.

A szolnoki születésű népzenész az általános iskolai tanulmányait ének-zene tagozaton kezdte, 9 évesen kezdett el hegedülni. Kamaszként a népzene irányába fordult, 16 évesen már Kallós Zoltán segítőjeként gyűjtött népzenét Erdélyben.

1986-ban megalapította az Ökrös Együttest Molnár Miklós (hegedű) és Kelemen László (brácsa) zenésztársaival. 1990-ben csatlakozott hozzájuk Mester László (brácsa) és Doór Róbert (bőgő). Tizenhét éven keresztül népszerűsítették a magyar népzenét koncertekkel és tanítással, itthon és külföldön egyaránt – írják.

2010-ben a Zeneakadémia népzenei tanszékének hegedűtanára volt, 2012-ben külön diplomát is szerzett zeneművész-tanári szakon.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.