Meghalt Andy Vajna

2019. január 20., 11:49

Szerző:

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Vajna András György, Andrew G. Vajna 1944-ben született Budapesten, hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos volt.2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személyének minősült.


Fotó: MTI / Beliczay László

1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot, az Egyesült Államokba ment, ahol kaliforniai tanulmányai után egy hongkongi fodrászatban volt parókaklészítő, mielőtt belevetette magát a filmiparba. Mozikat üzemeltetett, aztán filmforgalmazással foglalkozott, produceri filmográfiája szerint 59 film fűződik a nevéhez. 1982-ben hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, elnöki posztját maga foglalta el, a Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson filmszínésszel is.

Társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a Tv2-nek és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK.

Nevéhez fűződnek a Rambo-filmek, A csendestárs, a Vörös Zsaru, a Total Recall, a Terminátor filmek, az Elemi ösztön, a Die Hard, Evita, az Amerikai rapszódia, a Dredd bíró, a Skarlát betű, A miniszter félrelép, a Szabadság szerelem, egyebek mellett.

A filmes szakember és kormánybiztos az Indexnek adta utolsó interjúját. Akkor elmondta, a felröppenő pletykákkal ellentétben, miszerint kormányzati támadás alatt állna, szó sincs, hiszen állandóan hozzák a dicsőségeket az országnak, kinevezése óta a magyar filmek több mint 300 nemzetközi díjat zsebeltek be.

A Magyar Időkben vagy a Pesti Srácokon megjelent egy-egy támadó cikkre azt mondta, inkább nem érti, értelmetlen butaságokat írnak. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tényleg belenéz egy kicsit ebbe a szakmába, nem ír le ilyeneket, vagyis hogy neki nincs érzéke és kedve a magyar történelmi filmkehez – mondta.

Elhunyt Andy Vajna Elhunyt Andy Vajna
Fotó: Balogh Zoltán

Az interjúból kiderül, hogy Nemes Jeles László Napszáltája nem nyerte el a tetszését, de adott egy esélyt az Oscar-nyertes rendezőnek. 

Vajna azt is elárulta, hogy kormánybiztosi munkájáért nem vett fel fizetést, mert szeretetből csinálta. Barátjával, Arnold Schwarzeneggerrel értett egyet, aki szerint a sikerhez vissza is kell adni. Ő az ingyenmunkával ezt csinálta, ez a magyar küldetése – mondta.

Vajna médiaportfóliója értékesítéséról azt állította, senki sem szólt neki, hogy valamit el kell adnia, az ő döntése volt. Semmi baja nem volt Mészáros Lőrinccel, de a TV2 az ő irányítása alatt lesz - mondta akkor. – Amikor megvettem, hosszú távra terveztem. Még nem értünk a munka végére, de amit elértünk, már így is csoda – mondta Vajna, aki a Tényekre is büszke volt.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.