Elfogult média, kormánypárti előny, zavaros kampányfinanszírozás – kész az EBESZ jelentése a tavalyi választásról

2019. március 18., 09:14

Szerző:

Újra Magyarországra jöttek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői. A tavalyi országgyűlési választásokat vizsgálták, jelentésükben megállapították, hogy a szavazást az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte. Jelenleg az Orbán-kormány meghívására érkeztek az országba – nyilatkozta Alexander Shlyk, a szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának választási részlegének vezetője a Népszavának.

Az EBESZ egyik legismertebb feladata a választások megfigyelése, évente körülbelül 16–20 választást monitoroznak. Tavaly a magyar parlamenti is köztük volt. Alexander Shlyk elmondta, hogy most a magyar kormány meghívására vannak itt, hogy bemutassák jelentésüket, amit egy jó első lépésnek tart. 

A 2018-as magyar parlamenti választásokról az alábbiakat mondta:

– A jelentés egyik általános következtetése, hogy a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte, amely aláásta, hogy a többi párt egyenlően mérettesse meg magát. Megállapítottuk, hogy a választás retorikája olykor megfélemlítő és idegenellenes volt. Úgy találtuk, hogy gyakran a média is elfogult, és a kampányfinanszírozás is homályos. Ez utóbbi kettő pedig különösen rossz hatással volt a politikai vitára. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy igenis volt verseny, az embereknek volt választása, voltak alternatívák. A szavazás technikai lebonyolítása profin és átláthatóan zajlott.

Igyekszünk kiegyensúlyozott véleményt formálni, nem a választási rendőrség vagyunk – tette hozzá.

Hozzátette, hogy régebben Magyarországra csak egy kisebb csapatot küldtek, rövid időre. Tavaly már hosszabb időre és vidékre is érkeztek embereik, miután a helyiek úgy látták, hogy erre szükség van.

Megfigyelőik a választások kapcsán az adminisztrációra, a kampány finanszírozására és végrehajtására, a médiára koncentráltak. Megvizsgálták, hogy a legnézettebb televíziók, legolvasottabb újságok és portálok miről, milyen hangnemben szóltak, ez alapján pedig a legtöbb médiumnál egyértelmű elfogultságot tapasztaltak.

– A különböző médiumok különböző politikai pártokat részesítettek előnyben. Ez persze nem törvénytelen sem a magántulajdonú, sem a közszolgálati médiában, de nagyon nem jól mutat. Különösen a közszolgálati médiát illetően, amelynek különleges felelőssége lenne a kiegyensúlyozott és tisztességes tájékoztatás, ami azonban itt nem valósult meg

– jegyezte meg Alexander Shlyk.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.