„Elég meglepő látni, hogy egy miniszterelnök diplomáciai taxi szolgáltatást tart fenn elítélt bűnözőknek”

2018. december 10., 15:29

Szerző:

Szombaton a második legnagyobb EP-frakció, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lisszaboni kongresszusán Frans Timmermans volt holland külügyminisztert választották meg csúcsjelöltnek az Európai Bizottság elnöki posztjára. A politikus, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke programbeszéde pedig elég keményre sikerült. Fő mondanivalója az volt – derül ki a Politico cikkéből – arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártcsaládnak alkalmazkodnia kell a negyedik ipari forradalom követelményeihez, ha nem akar idejétmúlttá válni, de futotta egy beszólára Orbán Viktor miniszterelnöknek is, akiről azt mondta:

– Elég meglepő látni, hogy egy miniszterelnök diplomáciai taxi szolgáltatást tart fenn elítélt bűnözőknek

Nyilvánvalóan a kétéves börtönbüntetés elől menekülő Nikola Gruevszki macedón exkormányfő befogadására és a menekülésében játszott magyar szerepre gondolt.

Frans Timmermans
Fotó: Youtube

Frans Timmermas a lisszaboni kongresszuson beszélt arról is, „kimondhatatlanul szomorú” a Brexit miatt, Európának új társadalmi szerződésre van szüksége, harcot hirdetett a jogállamiság lveinek a tiszteletben tartásáért és az egyenlőtlenség ellen, és bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki szerinte azt hiszi, hogy az Egyesült Államoknak érdekében áll megosztani Európát. Ami azt illeti, az S&D-nek szüksége is van ébresztőre, a felmnérések szerint ugyanis a 32 pártból álló pártcsalád a 705-ből mindössze 142 képviselői helyet fog szerezni a 2019. május 26-29-i EP-választásokon. Ez újra csak a második helyre lesz elég a legnagyobb EP-frakció, a Fideszt is a soraiban konzervatív Európai Néppárt mögött.

A Politico szerint Frans Timmermans többé-kevésbé élvezi az S&D egyhangú támogatását, egyedül a francia szocialisták azok, akiknek egy kicsit nem teszik a jelöltsége, egyszerűen azért, mert túl liberálisnak tartják.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.