Eldicsekedett az Origo a hihetetlen nyugdíjas-életszínvonallal, pedig a hírforrásuk szerint 2010 óta most a legrosszabb a helyzet

2019. január 16. 17:10 - szerző: 168 Óra

Dörgedelmes örömhírt osztott meg az olvasókkal a Fidesz médiaalapítványához került Origo hírportál. „Európai élmezőnyben a magyar nyugdíjasok életszínvonala” – ezzel címmel adta ki a kormányzati oldal propagandaoldal az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján készült cikkét. Eszerint az EU-ban élő nyugdíjasok 14 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, Magyarországon ez az arány mindössze 9 százalék.

Az Origo azonban elsiklott néhány apró részlet felett. Például nem vették figyelembe, hogy minden országban a saját ország életszínvonalához képest készül a szegénységi statisztika, és mindenütt a bérekhez kötődik valamilyen formában a nyugdíj.

Tehát ahol magasabb a bér, ott magasabb a nyugdíjak átlagos színvonala, így a német nyugdíjas szegénysége kicsit mást jelent, mint akár csak a magyar átlagnyugdíj.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A propagandaportál egy másik momentum felett is elsiklott, valószínűleg szándékosan. A cikk alapjául szolgáló Eurostat-táblázat szerint ugyanis 2010 – vagyis a Fidesz hatalomra kerülése – óta

most a legnagyobb Magyarországon a nyugdíjasok szegénységgel való veszélyeztetettsége.