Eldicsekedett az Origo a hihetetlen nyugdíjas-életszínvonallal, pedig a hírforrásuk szerint 2010 óta most a legrosszabb a helyzet

2019. január 16., 17:10

Szerző:

Dörgedelmes örömhírt osztott meg az olvasókkal a Fidesz médiaalapítványához került Origo hírportál. „Európai élmezőnyben a magyar nyugdíjasok életszínvonala” – ezzel címmel adta ki a kormányzati oldal propagandaoldal az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján készült cikkét. Eszerint az EU-ban élő nyugdíjasok 14 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, Magyarországon ez az arány mindössze 9 százalék.

Az Origo azonban elsiklott néhány apró részlet felett. Például nem vették figyelembe, hogy minden országban a saját ország életszínvonalához képest készül a szegénységi statisztika, és mindenütt a bérekhez kötődik valamilyen formában a nyugdíj.

Tehát ahol magasabb a bér, ott magasabb a nyugdíjak átlagos színvonala, így a német nyugdíjas szegénysége kicsit mást jelent, mint akár csak a magyar átlagnyugdíj.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A propagandaportál egy másik momentum felett is elsiklott, valószínűleg szándékosan. A cikk alapjául szolgáló Eurostat-táblázat szerint ugyanis 2010 – vagyis a Fidesz hatalomra kerülése – óta

most a legnagyobb Magyarországon a nyugdíjasok szegénységgel való veszélyeztetettsége.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.