Elcsábíthatja a csalódott és dühös szocialistákat az LMP? Horváth Imrét már vihetik

Horváth Imre kiugrott parlamenti képviselő esetleges jelölését sem cáfolta a zöldpárt, ráadásul más MSZP-sekkel is tárgyalhatnak. A DK-val kötött alkunak komoly ára lehet a szocialistákra nézve.

2017. november 22., 21:42

Szerző:

Nem kommentálta a 168 Órának Ungár Péter, amit az Azonnali.hu írt meg: az LMP indíthatja a 2018-as választáson a szocialista pártból szerdán kilépő Horváth Imrét. Az LMP elnökségi tagja nem kívánt bővebben nyilatkozni a témában, csupán megosztotta velünk közleményét, miszerint:

„Horváth Imre kilépésével az MSZP azon kevés politikusának egyikét vesztette el, aki egyéniben is képes volt megverni a Fideszt. Az LMP felkészült arra, hogy akár Újpesten, akár az országban senki ne maradjon képviselet nélkül, aki hisz a társadalmi igazságosságban, és elfogadhatatlannak tartja a Fidesz csak és kizárólag a gazdagokat támogató politikáját. Az LMP ezért továbbra is mindent megtesz azért, hogy minden egyéni körzetben a legjobb jelöltet találjuk meg, és azt javasoljuk a többi ellenzéki pártnak, hogy ők is ezt tegyék.”

Mindez korántsem cáfolat, és ahogyan a 168 Óra forrásai is állítják: van esély arra, hogy Horváth – aki személyi hitelessége miatt is komoly győzelmi eséllyel indulna – esetleg csatlakozik egy őt támogatni kívánó párthoz.

Ahogyan ugyanis arról lapunk is beszámolt: délután beigazolódott az ATV.hu információja, miszerint kilépett az MSZP-ből és a párttagkönyvét is visszaadta Horváth Imre szocialista parlamenti képviselő. Döntéséről szerdán írásban is tájékoztatta az MSZP illetékes szervét. Kilépése oka vélhetően az, hogy az MSZP nem indítja újra Újpesten, a körzetet valószínűleg átadják a DK-s Varju Lászlónak.

Minderről a 168 Óra hetilap is ír csütörtökön megjelenő számában: Horváth Imre, aki 2014-ben simán nyerte a Kiss Péter volt MSZP-s kancelláraminiszter halálával megüresedett körzetet, lapunk forrásai szerint is azon gondolkodik, hogy amennyiben az MSZP vezetése átengedi körzetét Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke számára, akkor függetlenként indul el, a választókerületet jól ismerők szerint győzelmi eséllyel.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Eközben Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója megerősítette, hogy Horváth Imre kilépett ma az MSZP-ből, viszont a parlamenti frakciónak tagja marad.

A napokban ráadásul egyre fokozódott a feszültség az MSZP-ben, miután a Zoomon megjelent egy választókerületi jelöltlista, amely mintha a szocialisták és a DK-sok közötti részmegállapodást tükrözte volna, s amelyben az egyik szegedi – azaz a miniszterelnök-jelöltségtől visszalépett Botka László sikervárosához tartozó –, valamint az újpesti egyéni választókerület is a DK javára volt feltüntetve. Ugyan a felek cáfolták a lista hitelességét, így a 168 Órának Molnár Gyula szocialista pártelnök is azt mondta, a hivatalos bejelentésig egyetlen jelöltlista sem lehet hiteles, most több portál is úgy értesült: az MSZP keddi elnökségi ülésén Molnár Gyula jelezte, hogy ha az újpesti körzet átengedése az ára az országos megegyezésnek, akkor az MSZP vezetése ezt indokoltnak tartaná.

Csakhogy az MSZP-ben fő szabály a DK-val a 106 egyéni körzet képviselőjelöltjeiről folytatott tárgyalásokon, hogy akik 2014-ben nyertek, 2018-ban is megmérettethetik magukat. A szocialista Hiszékeny Dezső, Tóth Csaba, Burány Sándor, Kiss László és Hiller István újra elindulhat a hírek szerint. Így Horváth is joggal várhatta, hogy újra megkapja a körzetet, ahol a Kiss Péter halála után kiírt időközi választáson szerzett mandátumot a szavazatok 50,62 százalékával, ez volt az MSZP utolsó egyéni választókerületi győzelme önállóan – azóta csupán pártszövetségi támogatással sikerült ilyesmi.

Az egyéni körzetek elosztásával lesz még probléma. Bár úgy tűnik, az MSZP inkább a belső konfliktust is vállalja, hogy meg tudjon állapodni a DK-val, ez Szegeden sem fog menni. A helyi szocialisták ugyanis ragaszkodnak saját jelöltjeikhez, ennek pedig Ujhelyi István vezetésével a napokban hangot is adtak. A történtek nyomán állítólag forrongó a hangulat a pártban, amelynek hamarosan, december 9-én lenne a jelöltállító kongresszusa.

Itt jöhet képbe az LMP, amely információink szerint hónapok óta környékez meg szocialista politikusokat – nem az első vonalas, ismert neveket, hanem azokat a szereplőket, akiknek teljesítményét választókerületi, önkormányzati szinten elismerés övezi. Vannak ilyenek, mint a példa mutatja, Horváth Imre is, aki nemcsak függetlenként, hanem az LMP színeiben is komoly fenyegetés lehet a DK-s Varju László számára.

Egyébként további érdekesség, hogy Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke az Azonnalinak azt mondta, őt váratlanul, egy tévészereplés előtt érte a hír. A kérdésre, miszerint valóban a DK-s Varju László újpesti indulása miatt húzta-e fel magát Horváth, Kunhalmi úgy fogalmazott: egy körzet sincs még véglegesen leosztva a DK és az MSZP között. Ezzel szerinte Horváth Imrének is tisztában kellett lennie. Minden egyéni választókörzetben olyan jelöltet kell találnia a baloldalnak, aki azt meg tudja nyerni – tette hozzá Kunhalmi.

Arra pedig: lehetséges-e, hogy Horváth inkább egy jól csengő LMP-s ajánlat miatt hagyta ott a pártot, azt mondta: ezt nem hiszi, Horváth Imre rendes szociáldemokrata ember.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.