GKI: 60 ezer embert már elbocsátottak és újabb 100 ezer veszítheti el az állását, 10 százalékos munkanélküliség jöhet

2020. április 20., 09:17

Szerző:

Az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el, és újabb 90-100 ezer ember veszítheti el az állását, figyelmeztet friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt – írja a 444.hu.

A GKI április 2-a és 16-a között készített felmérést egy 910 vállalatból álló mintán. Ezek többsége a kereskedelem (36 százalék) és az üzleti szolgáltatások terén tevékenykedik (30 százalék). 20 százalékban képviselik az ipart, 12 százalékban az építőipart, két százalékban pedig a mezőgazdaságot.

Koronavírus - Foglalkoztatási programmal segít Tata önkormá Foglalkoztatási programmal segít Tata önkormányzata
Fotó: Vasvári Tamás

A felmérés főbb megállapításai:

  • Minden harmadik válaszadó bevetette a kényszer-szabadságolást (főleg az ipari középvállalatok), és minden nyolcadik bocsátott el embereket (szintén többnyire középvállalatok).
  • Minden hatodik építőipari cég leépített.
  • A minta alapján az egész orszában az öt főnél többet foglalkoztató cégeknél legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását
  • Az iparon belül főleg a könnyűipari, a fém- és gépipari cégek pesszimisták

A GKI szerint a cégek 36 százaléka kényszer-szabadságolásra (az ipari cégek több mint fele), 14 százaléka pedig elbocsátásra (az építőipari cégek 30 százaléka) készül a következő három hónapban. 

Kényszer-szabadságolás várható a szolgáltatások terén (32 százalék), a kereskedelemben (28 százalék) és a mezőgazdaságban (16 százalék) is. Elbocsátásokra készülnek még az iparban (20 százalék), a szolgáltatásokban (14 százalék), a kereskedelemben (12 százalék) és a mezőgazdaságban (6 százalék) is.

Koronavírus - Olaszország
Fotó: Claudio Peri

Ez alapján a következő  három hónapban további 90-100 ezer dolgozó veszítetheti el a munkáját. És ez csak az 5 főnél több személyt foglalkoztató cégeknél. A mikrovállalkozások ehhez még hozzáadódnak (de erre nem készített felmérést a GKI.)

A GKI szerint, mivel februárban 160 ezer munkanélküli volt az országban, ráadásul sokakat elbocsáthatnak a mikrovállalkozásoktól, nem beszélve a külföldről hazatértekről és az ellehetetlenült önfoglalkoztatókról, a munkanélküliségi ráta – valós és gyors kormányzati segítség híján – elérheti a 10 százalékot. Hogy ezt el tudjuk helyezni: a legfrissebb hivatalos adat a 2019 december-2020 február közötti időszakra van, 3,5 százalék volt akkor a munkanélküliség. Vagyis pár hónap alatt úgy gyakorlatilag a háromszorosára emelkedhet kormányzati beavatkozás nélkül a munkanélküliség, hogy ilyenkor a tavaszi mezőgazdasági munkák miatt inkább csökkennie kellene.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.