Elárulta a Fidesz kampánytanácsadója, akitől Habony Árpád is ihletet merített, hogyan csináltak főellenséget Soros Györgyből

2019. január 14., 13:42

Szerző:

Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó egykori mentora és cégtársa, az elhunyt kampányguru, Arthur Finkelstein titkait váratlan helyről leplezeték le. Volt üzlettársa, George Birnbaum először beszélt a sajtónak arról, hogyan dolgozták ki a Soros Györgyöt támadó kampányt a Fidesz számára és hogyan lett a magyar származású milliárdosból a világ bármely országában felhasználható bűnbak – írta a 24.hu. Birnbaum a több svájci napilap hétvégi mellékleteként szolgáló Magazin nevű lapnak nyilatkozott.

Finkelstein és Birnbaum az Egyesült Államokban dolgozta ki és használta először a Magyarországon is felhasznált módszert. Ennek lényege, hogy kijelölnek a kampányban egy ellenséget, akit folyamatosan támadni lehet, és akire minden, a választók által rossznak vélt dolgot ki lehet vetíteni.

Finkelstein azzal számolt, hogy az ellenfél megpróbál majd ezekre a támadásokra reagálni, amivel viszont csak azt éri el, hogy a választók fejében a személye összekapcsolódik az ellene felhozott vádakkal. Az a legjobb, ha ezek a vádak minél meglepőbbek és sokkolóbbak, hiszen ez esetben sokkal inkább lehet arra számítani, hogy a média felkapja azokat és elkezdi terjeszteni.

Arthur Finkelstein

Finkelstein 2008-ban vette fel a kapcsolatot Orbán Viktorral, az akkor még ellenzékben lévő Fidesz vezérével, majd a kampánycég a Fidesz-közel Századvég Alapítvánnyal szerződött le. „Még azelőtt lesöpörtük a szocialistákat az asztalról, hogy elkezdődött volna a választás” – mondta a svájci interjúban Birnbaum, aki még tíz év után is nehezen hiszi el, hogy mennyire könnyű dolguk volt a szocialisták legyőzésével.

A következő választási kampányhoz viszont kellett egy újabb célpont. Kapóra jött, hogy a pénzügyi válságot követően külföldi hitelekre volt szüksége az országnak, amelyekhez a feltételeket a Világbank, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap diktálta. Az új ellenség a „finánctőke” lett, meg „a külföldi bürokraták” (azaz Brüsszel és az Európai Unió) és a terv tökéletesen bevált.

A 2010-es és 2014-es Fidesz-győzelmek után viszont az ellenzék nagyobb pártjait, az MSZP-t és a Jobbikot már nem volt értelme főellenségként beállítani, a finánctőke is le lett győzve, másfelé kellett tehát keresgélni.

„Arthur mindig azt mondta, hogy a szövetségesek annak idején nem a nácik ellen harcoltak, hanem Hitler ellen, az amerikaiak pedig nem az Al-Kaida, hanem Oszáma bin Láden ellen” – idézte mentorát Birnbaum. Így tehát meg kellett találni azt a személyt, aki ellen uszítani lehet a választókat, aki a propaganda szerint nem csak irányítja a veszélyes külföldi nagytőkét, de meg is testesíti azt.

Ő lett Soros György, a Magyarországot támadó, és közben a háttérhatalmat irányító tökéletes ellenség. Egyrészt rá lehet aggatni a liberális címként, másrészt megtestesíti azt, amit a konzervatívok annyira utálnak sikeres baloldaliakban: egy pénzügyi spekuláns, aki közben gyengébb kapitalizmust szeretne.

Harmadrészt nem politizál, így nincsenek politikai eszközei a visszavágásra és még csak nem is él az országban.

Az interjúban felvetődött az a kérdés is, hogy a Soros-ellenes támadásoknak van-e zsidóellenes felhangja. A Magazin cikke szerint a két zsidó származású kampányguru, Birnbaum és Finkelstein által felépített ellenségkép ugyanis kísértetiesen hasonlít az egyik legrégibb antiszemita toposzra, a gonosz, kapzsi, világuralomra törő zsidóéra.

Azonban a vallását gyakorló Birnbaum állításai szerint amikor kitalálták a kampányt, egyetlen másodpercre se jutott eszünkbe, hogy Soros zsidó. Sőt, hozzátette, hogy nem is tudta ezt a milliárdosról.

Ezt vagy elhisszük vagy nem, a 2017-ben meghalt Finkelsteinről mindenesetre köztudott, hogy kampányaival gyakran tudatosan szított antiszemita vagy homofób indulatokat, miközben az is köztudott róla, hogy zsidó és meleg, hivatalosan megkötött melegházasságban élt párjával.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.