Egymillióért szállhatott le, óránként 80 ezerért parkol Londonban az Orbánt is rendszeresen szállító magángép

2018. október 4., 14:03

Szerző:

Londonba repült délelőtt az OE-LEM lajstromszámú Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülő, ami a NER-oligarchák mellett Orbán Viktort is rendszeresen szállítja, többek között a Vidi nemzetközi meccseire. A csapat ma este a Chelsea-vel játszik Európa Liga-mérkőzést Londonban.

Orbán Viktor azonban nem ült a gépen, amikor az felszállt Budapesten, a miniszterelnök még a felújított budai Vigadó átadásán beszélt arról, hogy ki a magyar. Pedig Orbán Viktor rendszeres vendég a gépen, mint kiderült, ha csak teheti, elmegy kedvencei külföldi meccseire is. A kormány és médiája pedig a legtermészetesebb dolognak tartja, hogy egy évente több tízmilliárdos állami megrendelést elnyerő üzletember – jelen esetben a Vidit is tulajdonló Garancsi István – milliós értékű utakkal ajándékozza meg a miniszterelnököt.  

A luxus-magánrepülőgép nem London hat nemzetközi repülőterének valamelyikén szállt le a Planefinder repülőkövető oldal szerint, hanem a Royal Air Force, a brit királyi légierő nyugat-londoni bázisán, amely civil gépeket is fogad, kiszolgál egy magángépes repülőteret. 

London City Airport privát jet centerben – amit London legexkluzívabb repülőterének neveznek – egy ilyen Bombardier fogadása minimum 3050 fontba kerül, azaz csak azért, hogy leszállhasson, ki kell fizetni több mint egy millió forintot. Ezen felül a parkolása óránként 225 font (körülbelül nyolcvanezer forint). A katonai bázison ennél is drágább a landolás, nagyjából 5000 fontba kerül.

Ugyanide repült egyébként a gép a FIFA gála idején is, azon a rendezvényen Mészáros Lőrinc vett részt.

24.hu szerint bár Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa Garancsi Istvánt nevezte meg a miniszterelnök rendszeres vendéglátójának, a leggyakrabban Mészáros Lőrinc és állandó üzleti partnere, a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj László használja a gépet. 

A Global 6000 típusú Bombardier egyébként tényleg a luxuskategóriába tartozik, a világ leggazdagabbjai is meggondolják az új gép vásárlását. Az ára becslések szerint 17 milliárd forint. Nem véletlen, hogy a kanadai székhelyű gyártó az idén alig egy-két darabot értékesített ebből a típusból. Az egyik eladott példány április végén, az országgyűlési választás után szállt fel a tengerentúlon, és első útja egyenesen Budapestre repült.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.