Egymillió forintra büntették a kispesti önkormányzatot az Soros-plakátok a leragasztásáért

2018. március 13. 19:45 - szerző: Ágoston Zoltán

Az MTI írja, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén felülbírálta az első fokú választási bizottság ellentétes értelmű határozatát és bírságot is kiszabott a kispesti önkormányzatra a Fidesz és az Orbán-kormány  gyűlöletplakátjainak, a Soros-plakátoknak a leragasztásáért – derül ki az MTI híréből. Az NVB a 8:6 arányban elfogadott határozatában arra hivatkozott, hogy egy önkormányzati határozat nem vonatkozhat a választási kampányra, és a plakát leragasztása sérti a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőséget. De emlékeztet a testület arra is, hogy kampányidőszakban tilos a választási plakátok leragasztása, a kihelyezésüket pedig nem lehet így korlátozni. A kispesti  önkormányzatot és Gajda Péter MSZP-s polgármestert eltiltották a további jogsértéstől, A városrészre 1 millió 35 ezer forint bírságot szabtak ki.

Az NVB határozata nem jogerős, a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért ellene.

A plakát március 7-én
Fotó: Merész Márton

Múlt héten megírtuk, hogy a kispesti önkormányzata határozatban döntött, hogy a Fidesz stop soros! művésznevű plakátjai gyűlöletet keltenek, és ezért leragasztották őket, a keddi akció után azonban péntekre a határozatról szóló kiírást nyom nélkül eltávolították az egyik plakátról. Bár ennek a miértjéről megkérdeztük a kispesti önkormányzatot, választ nem kaptunk.

Az NVB keddi ülése 6 új pártdelegált taggal bővült. A Jobbik, az Együtt, a Kell az Összefogás Párt, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyar Munkáspárt egy-egy megbízottja ülhetett be a jelenlegi 6 nemzetiségi taggal együtt már 22 tagú testületbe.