Egymás után zárják le az önkormányzatok a népszerű turistahelyeket, illetve a parkolóikat a húsvéti ünnepek előtt

2020. április 9., 15:25

Szerző:

Sok településen elegük van a helyieknek a kirándulókból, félnek, hogy behozzák a koronavírust. Van, ahol táblát helyeznek ki, máshol utakat, parkolókat zárnak le. A kijárási korlátozás azonban az elmúlt hetek tapasztalatai alapján nem akadályozza meg a kirándulókat. A polgármestereknek ugyanakkor csak korlátozott eszközeik vannak, a hosszú hétvégén pedig még többen mehetnek ki a szabadba. Kormányzati döntésre várnak, csütörtök délután eldől, marad-e a kijárási korlátozás, vagy esetleg tovább szigorítják a szabályokat. 

Koronavírus - Kijárási korlátozás Rendőrök járőröznek a budapesti Nehru parton 2020. április 9-én
Fotó: Balogh Zoltán

Kedden Tihany kezdte a sort, szerdán Szentendre, Zebegény, Hollókő és Tokaj folytatta, csütörtökön pedig további városok polgármesterei döntöttek arról, hogy a turizmus megfékezése érdekében lezárják az önkormányzati parkolókat.

Csütörtökön a Balaton-parti, Velencei-tavi és a dunakanyari településeken kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon. Balatonfüreden csütörtök délben, Visegrádon péntek reggel lépnek életbe új rendelkezések - írja az MTI. Addig is néhányan megkezdték a részleges lezárásokat.

Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat, lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját. Nem lehet majd megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Lezárják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. 

Fokozott rendőri jelenlétet kért az önkormányzat és minden közterület-felügyelő is szolgálatban lesz. Kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben az intézkedések.

Balatonalmádiban péntektől lezárják a Szent Erzsébet ligetet,

az Óvári kilátót és környezetét, a főtéren található szökőkút előtti teret és parkolót, a Pannónia kulturális központ parkolóját, a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat. Aki megszegi a szabályt, az 10 ezertől 200 ezer forintig terjedő bírságot fizet. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.

Tavaszias meleg Siófokon
Fotó: Varga György

Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot,

a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást - közölte a város polgármestere csütörtökön a közösségi oldalán. Nagy Bálint úgy fogalmazott: arra kérik a kirándulást tervezőket, hogy valamennyiünk egészsége védelmében ne menjenek Keszthelyre, a keszthelyieket pedig arra, hogy most ők se sétáljanak a Balaton-parton.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. Erre azért van szükség, mert múlt hétvégén nagyon sokan érkeztek Budapestről Gárdonyba, a tóparton és a közparkokban sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt pedig sorban álltak ételért az emberek.

Visegrádon pénteken 8 órakor lakosságvédelmi intézkedések lépnek életbe.

Az önkormányzat a honlapján azt közölte: a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel egyeztetve pedig lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között, a főúton útbaigazító táblákat helyeznek ki. Az intézkedések elsődlegesen hétvégékre szólnak.

Zebegény honlapján az olvasható: "Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!".

A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Szarvas polgármestere elrendelte több, a Holt-Körös partján található közlejáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását.

Az önkormányzat így azt szeretné elérni, hogy horgászturisták se érkezzenek a hosszú hétvégére a városba.

Babák Mihály szarvasi településvezető emellett levelet írt az operatív törzsnek, azt kérdezi, jól értelmezik-e, hogy a víkendezés nem tartozik a lakóhely elhagyásának kormányrendeletben megfogalmazott alapos indokai közé, és hogy kérhetnek-e ezért intézkedést a rendőrségtől.

Babák Zoltán és Babák Mihály
Fotó: Facebook/Babák Mihály

Írt egy levelet a helyi rendőrkapitánynak is, ebben azt kéri, a járőrök fokozottan figyeljenek a szabályok betartására. A szarvasi Körös-holtág mellett több mint ezer kis üdülőt emeltek a telektulajdonosok, akik között dunántúli és budapesti lakosok is vannak, a jó idő beköszönttével nagy számban megjelentek a telkeken.

Kecskeméten átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt,

közismert nevén a Nyíri erdőt - erről a helyi operatív törzs döntött szerdán. A szervezet tagjai abban állapodtak meg, hogy felkérik a Hírös Sport Kft. ügyvezetőjét és a KEFAG Zrt. vezérigazgatóját, hogy a közkedvelt kirándulóhelyek április 10-étől ne legyenek látogathatók. A csoportosulások megakadályozása érdekében felkérik a városrendészet és a városban működő polgárőr-egyesületek vezetőit, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a játszóterekre, a parkokra, a lakótelepek környékére, a Csalánosi Parkerdőre és Csalánosi Erdőre. Csongrádon csütörtöktől lezárják a népszerű nyaralóhelyen, a Körös-toroknál található sportpályákat.

Fotó: Facebook

Az MTI összeállításán kívül az Index talált még olyan helyszíneket, ahol szintén próbálják a maguk módján távol tartani a tömegeket. 

A III. kerület polgármestere, Kiss László azt kéri, a hosszú hétvégén ne látogassanak el hozzájuk máshonnan. Azt írja,

nincs joga lezáratni a Római-partot, ha lenne, megtenné, így viszont csak kérni tudja, hogy ne menjünk oda. 

Az Aggteleki Nemzeti Park szintén kénytelen volt intézkedéseket bevezetni az előző napok rossz tapasztalatai miatt, lezárták a játszótereket, parkolókat és pihenőhelyeket:

 

2024. április 16., 15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.