Egymás után érkeznek a Fidelitasból káderek az Új Nemzedék Központhoz, remek fizetésért

2018. november 15., 20:25

Szerző:

Saját maga által alapított céggel szerződött le az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ifjúsági igazgatóhelyettese egy fesztivál megszervezésének részeként. De nem ez az egyetlen furcsaság az állami pénzből működő szervezet körül, amely ezer szállal kötődik a Fidelitashoz, ahonnan egymás után érkeznek káderek nagyvonalú fizetéssel az ÚNK-hoz – írja az Index.

A választások után Vincze Géza lett az elnök, aki egyúttal a Fidelitas alelnöke, ahogy helyettese, Jakab Jácint is.

A portál emlékeztet, hogy az Állami Számvevőszék 2016-ban feljelentést tett, mert nem tudta vizsgálni az ÚNK költségvetési pénzek felhasználásának jogszerűségét. Nem kapta meg ugyanis a 2011–2014-re vonatkozó dokumentumokat.

Az ÚNK arra hivatkozott, hogy azok 2015 nyarán egy nagy esőben eláztak.

A portálnak a helyzetet ismerők megerősítették, hogy akkor a Bajza utcai épületben őrzött iratok tényleg térdig érő vízben áztak. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy nem életszerű, hogy a gazdálkodási adatokat csak papíron, egy helyiségben tárolták) Pedig a szervezet 2014-re négymilliárdos veszteséget termelt. A rendőrség két hónap után lezárta a nyomozást, következmények nélkül.

Illés Boglárka is a Fidelitasból indult, jelenleg ő az Emmi ifjúságpolitikáért felelős államtitkára. Az Index úgy tudja, hogy az informális kapcsolata megmaradt a szervezettel. Erre utal az is, hogy közbeszerzési tanácsadást látott el az ÚNK-nál a Csendes Consulting, amelynek vezetője Csendes Richárd, aki személyes kapcsolatban állt Illéssel. A portál úgy tudja, hogy a megbízatás meghaladta a piaci árat, de már nem él. Az EU csalásellenes szervezete (OLAF) mégis talált más szabálytalanságot a szervezetnél, 75 milliót kell visszafizetni abból a 310 millióból, amelyből Kuna Tibor cége, a Young & Partners csinálta a szervezet arculattervezését és kampányát.

Az Index azt írja, hogy jelenleg 180 munkavállalója van a központnak, közülük legalább két tucatnyian a Fidelitasból érkeztek. A portál forrása szerint folyamatosan érkeznek a Fidesz ifjúsági szervezetétől az emberek, nem előfeltétel sem szakmai múlt, sem felsőfokú végzettség. 

– Van, akit nem is láttunk bent az év nagy részében, céges kocsit kap maga alá, furikázik költségtérítéssel, kapott 700 ezret havonta, igaz, aztán ez lement 550 ezerre

– mondta a forrás egy fidelitasos vonalon bekerült vezető munkatársról.

– Egy másik 450 ezerért van ott, róla külön Facebook-csoport jött létre, amelyben a beosztottak panaszkodnak rá. Neki a közösségi tereket kellene szakmailag ellenőriznie, de az alapvető adminisztrációval sincs tisztában. Benéz, elmegy enni, a munkaidő végére visszanéz

– tette hozzá.

A Feszt Eger! – Csakazértis Zene fesztiválon az ÚNK egy 18 négyzetméteres fesztiválsátorral volt jelen, amiért – a rendezvényekhez való fénytechnikával együtt nettó 2,84 millió forintot fizetett bő két napra. Az aláíró Vincze Géza volt. Részletekről viszont az igazgatóhelyettes, Jakab Jácint adott tájékoztatást a munkatársaknak, aki épp annak a cégnek volt a társalapítója, amellyel az ÚNK leszerződött. Jakab 2017 óta nem tulajdonos a cégben, az Egerfeszt Rendezvényszolgáltató Kft.-ben.

Egy másik alapítvánnyal is szoros az ÚNK kapcsolata. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványtól bérel az ÚNK a rendezvényeken a helyeket ötmilliós értékben. A Pro Minoritate kuratóriumi elnöke Vincze Géza felesége.