Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Egyenlőséget! – Itt van Botka László programja

2017. január 19. 07:43

„Eddigi politikai pályám során a rendelkezésemre álló eszközökkel a szabad és igazságos Magyarországért, az egyenlőség politikájáért dolgoztam. Ha az állampolgároktól lehetőséget kapok, ezt szeretném tenni Magyarország miniszterelnökeként is” – írja Botka László az e heti 168 Órában megjelent kormányfőjelölti programjában.

Botka, akinek miniszterelnök-jelöltségét támogatja az MSZP elnöksége, fő üzenete az igazságosság és az egyenlőség. A szocialisták miniszterelnök-jelöltségre aspiráló politikusa szerint a Fidesz új feudalizmust épít, kiváltságos és alávetett kasztokat hoz létre, az urak és a cselédek országát. Példaként hozza: „Az Orbán-rezsimben a gazdag elit tagjainak gyerekei magániskolákban vagy Svájcban tanulhatnak, akár milliókért, míg az ország szegényebbik részének a versenyképtelen vagy egyenesen a szegregált iskola az első és gyakran utolsó állomás.”

Fotó: Bazánth Ivola

Botka úgy gondolja, ez nemcsak igazságtalan, de mélybe rántja az ország teljesítményét is. Úgy látja: „A magyarok borzalmas egészségi állapota vagy a PISA-felmérés katasztrofális eredményei gyászos összefüggésben állnak Mészáros Lőrinc meggazdagodásával.” Arra is figyelmeztet, hogy „nincs és nem lesz orbáni csoda. Az ígért jólét csak Orbán kegyeltjei számára valósul meg. A többieknek marad a szegénység, a kilátástalanság, a megalázottság – és a szabadság korlátozása.”

A politikus szerint az oligarchák gazdagítása helyett az emberekre kellene költeni a rendelkezésre álló forrásokat. A program konkrétumokat is említ. A szegedi polgármester a legfontosabb feladatok közé sorolja az oktatás színvonalának radikális emelését, valamint olyan biztosítási csomagok létrehozását, amelyek a megfelelő lakhatás és étkezés hiányából, továbbá a betegségek és a munkahely elvesztéséből fakadó kockázatokat enyhítik.

Botka – aki korábban, a lapunknak adott interjújában Gyurcsány Ferencről megjegyezte: „a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amin ő szerepel” – programjában is foglalkozik a DK elnökével. Szerinte a nacionalista populizmus előretörése részben a baloldal kudarcából adódik. A korábbi „harmadik utas” szociáldemokrácia – amelynek fő hazai képviselőjeként Gyurcsány Ferencet említi – ígérete ellenére nem tudta biztosítani a társadalmi felemelkedés lehetőségét a foglalkoztatás és az oktatás területén, s nem számolt kellően a modernizáció veszteseinek reménytelenségével sem. A csalódottságot kihasználva ma a populisták ígérnek biztonságot, ellenségek kijelölésével, társadalmi csoportok szembefordításával. Botka a nacionalista populistákat olyan fogorvoshoz hasonlítja, akik kezelés helyett átmeneti hatású fájdalomcsillapítót adnak a betegeknek.

A szegedi politikus szerint Magyarország akkor lesz sikeres, ha a „csak a legrátermettebb éli túl” elvét az „egy csónakban evezünk” mentalitás váltja fel. Esélyegyenlőséget, relatív vagyoni egyenlőséget és az egyenlő állampolgárság elveit hirdeti, vagyis azt, hogy „a péknél, a postán vagy az orvosi váróban a miniszterelnöknek ugyanúgy ki kell várnia a sorát, mint bárki másnak”. Ez az elv Botka szerint súlyosan sérül, ha a „gyűlöletpropagandáért felelős miniszter” helikopteren jár szórakozni vagy egy másik kormánytag szerint „mindenki annyit ér, amennyije van”, miközben „az általuk teremtett rendszerben tömegekre zárul rá a szegénység és a közmunka világa”.

Saját táboráról kritikusan megjegyzi: „A baloldal még soha nem volt ilyen viharvert, miközben Magyarországnak sosem volt még ekkora szüksége a baloldalra.” Botka szerint ezentúl erkölcsi alapon kell politizálni, véget vetve „az elvtelen kompromisszumok, a meghátrálás, a kibekkelés időszakának”.

Botka a szövegben szereplő ígérete szerint a következő hónapokban több írásban is részletezi majd programját.