Egy osztrák ékszerész használja a volt magyar nagykövet luxusautóját Bécsben, adócsalás lehet a háttérben

2018. november 21., 13:58

Szerző:

A Die Presse című osztrák napilap megerősítette a Magyar Hang értesülését, amely szerint a volt bécsi magyar nagykövet tulajdonában lévő, diplomáciai rendszámú Aston Martin luxusautót egy osztrák ékszerész használja. Miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium értesült a Perényi János nevén lévő, újonnan csaknem 80 millió forintba kerülő gépkocsiról, elbocsátotta a diplomatát.

A tárca szerint a volt nagykövet a luxusautót magánforrásból, magánhasználatra vásárolta, de szabálytalanul használta a diplomata-rendszámot. Kérdés azonban, hogy a rendszám-használat igénylése miért nem tűnt fel a minisztériumnak, illetve az is, hogy egy havi nettó 5-6000 eurós fizetésű nagykövetnek miből telt egy 250 ezer eurós gépkocsi megvásárlására.

Aston Martin
Fotó: oe24.at/olvasói fotó

Az osztrák sajtó szerint elképzelhető, hogy adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet.

Könnyen lehet, hogy a gyémánt- és ékszerkereskedőnek így fizettek „egyéb szolgálataiért”. A Magyar Nemzet idén márciusban ugyanis arról írt, hogy a a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, vagyis a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék többek között gyémánt formájában távozik az országból üres bécsi lakásokba, majd onnan arab számlákra.